marți, iunie 10, 2025

Covid-19: Investiție la Spitalul CF Iași, pentru creșterea capacității de gestionare a pandemiei

O investiție de aproape două milioane de euro va fi făcută, din fonduri europene, la Spitalul CF Iași, pentru creșterea capacității de gestionare a pandemiei de coronavirus. Vor urma alte patru spitale de căi ferate aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus luni după-amiază, în dezbatere publică, proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor și Infrastructurii privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții ”Reabilitare, modernizare, extindere infrastructură electrică, de ventilare și tratare a aerului în corpurile de clădire B și C, precum și a infrastructurii de fluide medicale în corpurile de clădire B, C, balneologie și dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF Iași”.

Cinci spitale de căi ferate vor fi modernizate

Ministerul vrea să depună până la finele anului în curs la Autoritatea de Management pentru POIM cererea de finanțare aferentă proiectului ”Creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, care utilizează fluide medicale”. Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea capacității de reacție a cinci spitale de căi ferate la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-COV-2 prin investiții în structurile care utilizează fluide medicale. La data de 19 martie 2021 a fost aprobat Ordinul ministrului Proiectelor Europene prin intermediul căruia a fost aprobat Ghidul solicitantului.

Proiectul care se va derula într-o primă fază la Spitalul Clinic de Căi Ferate Iași se încadrează în Programul Operațional Infrastructură Mare al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Axa Prioritară 9 – ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de virusul COVID-19”, Obiectivul Specific 9.1. – ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”. ”Suprasolicitarea cu echipamente medicale precum și starea de uzură fizică și morală a rețelelor de gaze medicale și de energie electrică existente creează un risc major pentru sănătatea și viața pacienților care se adresează spitalului. Realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere infrastructură electrică, ventilare și tratare a aerului și infrastructură de fluide medicale este în concordanță cu nevoia de îmbunătățire a capacității de răspuns a unității sanitare identificate în criza COVID-19, având ca scop asigurarea siguranței pacienților spitalului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Documentația a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic al MTI la data de 8 februarie 2022. Valoarea estimată a investiției este de 9,898 milioane de lei, din care lucrările propriu-zise de construcții-montaj reprezintă 2,757 milioane de lei, inclusiv TVA.



Se reface de la zero instalația electrică la Spitalul CF Iași

Concret, proiectul presupune refacerea de la zero a instalației electrice interioare pentru corpul B parter, secția Neurologie, cu o suprafață de 668 mp.

Vor fi refăcute instalațiile electrice de iluminat și prize monofazice, instalațiile electrice de forță și instalațiile de iluminat de securitate. Nu se va interveni în iluminatul de siguranță, care va fi realizat pe circuite separate de consumatorii vitali.

În cadrul proiectului, se va face proiectarea și execuția instalației de ventilație și tratare a aerului pentru corpul B parter, secția Neurologie, și corpul C integral, acesta din urmă având o suprafață de 3.793 mp. Sistemul va fi de tipul ventilație mecanică cu dublu flux (introducere-evacuare), cu sistem de recuperare a căldurii și umidității, baterie de încălzire și respectiv răcire. Tratarea aerului se va realiza prin montarea unei centrale cu o capacitate 12.500 mc/oră, care schimbă caracteristicile aerului conform cerințelor (prefiltrat, răcit, încălzit, filtrare fină), după care îl introduce în sistemul de transport.

Încălzirea și răcirea în spațiile analizate la Spitalul CF Iași se va realiza cu ventilo-convectoare necarcasate cu patru țevi conectate la sistemul de ventilație, montate în tavanul fals, echipate cu vane automate de reglaj debit.

Investiții în infrastructura de fluide medicale

În cadrul aceluiași proiect de investiții, se va înlocui rețeaua de fluide medicale existentă și se vor monta, ca sursă principală de oxigen, două generatoare de oxigen de capacitate 54,66 Nmc/oră, un distribuitor automat cu două grupuri de butelii, capabil sa furnizeze un debit de minimum 54.66 Nmc/oră pentru alimentarea automată prin mijloace pneumatice cu oxigen, în cazul defecțiunii la sursa principală și sursa de rezervă.

Pentru asigurarea aerului comprimat medical se vor monta trei compresoare identice (sursă principală, secundară și de rezervă), fiecare urmând să fie capabil să asigure un debit de minimum 130.06 Nmc/oră, și o stație de tratare a aerului în vederea furnizării aerului comprimat conform condițiilor impuse de Farmacopeea Europeană pentru aer medical respirabil. De asemenea, se vor înlocui toate unitățile terminale aferente infrastructurii de fluide medicale, în vederea unei exploatări eficiente și în condiții de siguranță.

Se modifică criteriile de selecție a managerilor la spitalele CF

Un alt proiect de act normativ publicat pe pagina MT prevede modificări ale criteriilor de selecție a managerilor spitalelor de căi ferate.

”Prin aceste modificări, se va pune mai mult accent în selecţia managerului pe o abordare practică dublată de una teoretică”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, candidaţii vor susţine public un proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc şi adaptată la problemele spitalului pentru care se organizează concursul. Proiectul de management va fi susţinut public la o dată precizată în anunţul de concurs, într-o sală adecvată a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în raport cu numărul de candidaţi şi de persoane participante la susţinerea publică.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole