spot_img
joi, martie 30, 2023
spot_img

Investiție belgiană în conexiunea feroviară a unui parc industrial

Firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV va cheltui 2,5 milioane euro pentru realizarea unei căii ferate care să lege parcul industrial de la Decea – Mirăslău la rețeaua națională de cale ferată.

Firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV a depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) o cerere de emitere a unui acord de mediu pentru realizarea proiectului  „racord la infrastructura feroviara publica, loc. Decea, com. Mirăslau, jud Alba”.

În localiatea menționată urmează să fie realizat un parc industrial pentru sectorul auto unde vor fi angajați aproximativ 400 de oameni. Investiția în calea ferată se cifrează la 2,5 milioane de euro și va fi realizată în 8 luni. Cât privește parcul industrial, acesta se va întinde pe 27 de hectare iar valoarea lucrărilor va fi de 30-40 de milioane de euro.

Lungimea liniei de racord cale ferată până la intrarea în terminal este de circa 1,6 km. ”Pentru deservirea feroviară a Zonei Industriale se dorește realizarea unui dispozitiv de linii cale ferată  în incintă racordat la infrastructura feroviară publică în stația CF Unirea, prin intermediul unei linii c.f. de racord amplasată pe partea stângă a magistralei feroviare 300 Teiuș – Războieni”, se arată în documentația depusă la ANPM.

Șase linii de garare

„Linia de racord va urma un traseu paralel amplasat pe partea stângă a liniei c.f. Mirăslău – Unirea fir II până în zona km 423+200 unde va intra în incinta Zonei Industriale Decea și se va lega la dispozitivul de linii de garare care vor deservi viitorul terminal logistic. În incinta zonei industriale se va realiza etapizat un dispozitiv de 6 linii de garare cu lungimi utile de 350 – 400 metri”, se arată în documentația depusă la APM Alba.

Lucrări de consolidare necesare

”Pe zona cuprinsă între km 423+200 – 423+700 (zonă mlăștinoasă) se vor prevedea lucrări de consolidare a terenului de fundare cu saltea de anrocamente și materiale geosintetice speciale. (…) Aparatele de cale din componența diagonalei de racord vor permite circulația convoaielor feroviare cu viteza maximă de 30 km/h. Amplasarea racordului feroviar pe intervalul de linie curentă Mirăslău – Unirea implică extinderea stației Unirea în capătul X spre stația Mirăslău, cu reamplasarea semnalelor de intrare la o distanță de circa 1.350 metri față de poziția actuală a acestora (…)”, se mai arată în documentație.

Lucrările proiectate necesită ocuparea unei suprafețe totale de 18.600 metri pătrați, teren aparținând CNCFR “CFR” SA și domeniului public al comunei Mirăslău. Aceste lucrări se execută în extravilanul localității Decea. Traseul liniei ferate industriale este paralel cu linia c.f. existentă la o distanță de circa 5 metri față de axul firului II existent.

Un proiect vechi de un an

Consiliul Local Mirăslău a aprobat închirierea prin licitație publică, în  octombrie 2018, a unui teren aflat în proprietatea privată a comunei Mirăslău, în suprafață totală de 269.076 de metri pătrați, format din cinci parcele. Durata închirierii este de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților, iar prețul de pornire a licitației a fost de 0,21 euro/mp/an, potrivit publicației alba24.ro.

Potrivit caietului de sarcini, terenul a fost închiriat exclusiv pentru amenajarea pe toată suprafața acestuia a unei zone industriale.

În noiembrie 2018, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere și constituirea dreptului de superficie a terenului către Industrial and Logistics Developments NV, o societate cu răspundere limitată de naționalitate belgiană, care a câștiga licitația, la prețul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an.

Potrivit contractului, câștigătorul licitației a fost obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de șase ani de folosință a terenului.

Consilierii locali din Mirăslău au aprobat, în 14 decembrie 2018, avizul de oportunitate privind întocmirea documentației de urbanism PUZ aferent obiectivului „Dezvoltare zonă industrială” în localitatea Decea. Terenul în suprafață de 26,91 ha este situat în partea vestică a localității Mirăslău, în intravilan, la sud de DN 1 – E81 și de Autostrada A10 Sebeș – Turda.

Potrivit documentației, se propune amenajarea terenului și a acceselor auto și CF, pentru înființarea unei zone industriale cu profil mixt, logistic și producție, inclusiv terminal intermodal pentru containere. Accesul auto se va face din DN 1 – E81. Accesul pe linia ferată se va face din magistrala CF 300.

Potrivit reglementărilor urbanistice, clădirile vor avea o înălțime maximă de P+2. Înălțimea maximă la streașină fiind de 15 metri, respectiv 30 de metri pentru terminalul de containere. De asemenea, în ceea ce privește zona verde, se prevede plantarea unui copac la cinci parcări de autoturisme, două parcări de tir sau 500 metri pătrați de spații verzi.

Ultimele Articole