joi, aprilie 17, 2025

Întrebare existențială a partidului lui Cioloș. Ce sens are un metrou între două gări?

Cei doi consilieri ai partidului REPER (fondat de Dacian Cioloș) au refuzat să voteze bugetul Sectorului 4 pe motiv că proiectul metroului dintre Gara de Nord și Gara Progresu nu are utilitate potrivită pentru costurile mari implicate.
Un metrou între două gări deja conectate pe cale ferată este o investiție uriașă, iar banii sunt doar pe jumătate asigurați, spune organizația REPER sector 4.
Primăria Sectorului 4 (PS4) contractează, în beneficiul Ministerului Transporturilor, un proiect controversat: 13 stații de metrou subterane pentru a lega Gara de Nord și Gara Progresul. Costul total este de aproximativ 40 de miliarde de lei, iar finanțarea asigurată este doar 13 miliarde de lei din fonduri europene (Programul Operațional Transport 2021-2027). Restul banilor sunt de găsit. „În prezent, cele două gări sunt deja conectate prin cale ferată, iar o călătorie costă doar 5 lei. Merită această investiție uriașă?”, se întreabă REPER. Partidul anunță: „consilierii REPER Sector 4 nu au votat bugetul PS4 – care include cheltuieli pentru acest proiect”.

Anunțul Primăriei

Primăria Sector 4 alocă 2,9 miliarde de lei pentru metrou, acesta fiind principalul proiect de infrastructură al administrației locale, potrivit unui anunț de zilele trecute.

În acest domeniu, o importanță deosebită o are infrastructura critică, unde capul de afiș este reprezentat de proiectul privind extinderea magistralei M4 de metrou, de la Gara de Nord la Gara Progresul, potrivit unui comunicat al Primăriei. Pentru care este prevăzută suma de aproximativ 2,9 miliarde de lei, parte din suma totală de aproximativ 13 miliarde de lei, finanțare europeană nerambursabilă obținută din Programul Operațional Transport al Uniunii Europene, pentru tot proiectul.

„Și în acest an, comunitatea Sectorului 4 atinge un nou record în privința anvelopei bugetare, suma estimată a fi utilizată pentru realizarea unor investiții masive în obiective strategice pentru București fiind în cuantum de 7.620.219.400 lei (peste 1,5 miliarde euro)!

Bugetul pentru anul acesta este construit în continuarea celor șapte direcții de Investiții pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a Sectorului 4, precum: infrastructură critică, ordine și siguranță publică, educație, dezvoltare publică (sănătate, reabilitare termică a blocurilor de locuințe, șa), zone verzi, protecția mediului, transporturi și comunicații”, spun reprezentanții administrației locale.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole