joi, februarie 20, 2025
spot_img

EXCLUSIV FOTO Grindeanu lasă Întorsura Buzăului fără tren. Banii se duc pe bariere

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a lăsat Întorsura Buzăului fără tren. Cum? Simplu: a tăiat drastic finanțarea pentru reconstrucția podului Budila, de pe linia ferată Brașov-Hărman-Întorsura Buzăului, la care lucrările sunt avansate și puteau fi gata în acest an. În condițiile în care robinetul cu bani s-a închis, circulația feroviară se va relua abia la anul, dacă între timp nu se produce o minune.

Să o luăm cu începutul. Podul de peste râul Târlung, de pe secția de cale ferată 403 Hărman-Întorsura Buzăului, s-a prăbușit la data de 30 iunie 2018.

Doar o minune a făcut ca pe pod să nu se afle în acel moment niciun tren, așa că nu au fost victime. De atunci însă, circulația feroviară între Brașov și Întorsura Buzăului (județul Covasna) este întreruptă, iar oamenii din comunitățile de pe traseu (majoritatea navetiști) se deplasează cu autobuzele.

Întorsura Buzăului fără tren din vara lui 2018

reconstrucția podului Budila contractul pentru podul Budila reconstrucția Podului Budila licitația pentru podul Budila Legea bugetului pe 2020 podul de la Budila trenuri la Întorsura Buzăului
FOTO Observatorul de Brașov

Aceasta era singura cale feroviară de acces către zona Buzaielor, locuită de aproape 50.000 de oameni, dintre care mulţi lucrează în judeţul Braşov.

Podul de la Budila, judeţul Braşov, a fost construit în anul 1930 din beton și zidărie de piatră, iar circulația feroviară a început un an mai târziu. În ultimii zece ani, până la prăbușirea podului, pe linia Brașov-Întorsura Buzăului circulau garniturile operatorului privat Regiotrans (acum Regio Călători). Linia Hărman-Întorsura Buzăului are o lungime de 36 km.

Regionala Brașov s-a mobilizat rapid și a lansat licitația

Întorsura Buzăului fără tren buldozer ghidat prin laserSurprinzător, chiar dacă este vorba de o linie secundară, autoritățile s-au mișcat mult mai rapid în cazul acestui pod decât în ceea ce privește podul de la Grădiștea, de pe linia ferată București-Giurgiu. Acesta din urmă s-a prăbușit în 2005, iar lucrările de reconstrucție au început abia anul trecut, după mai bine de un deceniu și jumătate.

În toamna anului 2020, Regionala Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a lansat procedura de achiziție cu titlul ”Reconstrucție pod și amenajare albie km 17+318 linia 317 Hărman – Întorsura Buzăului”. Licitația a fost câștigată de o asociere de firme românești, formată din SC Confer Group SRL (lider de asociere) și SC Construcții Feroviare Drumuri Poduri SRL și subcontractant declarat SC Radaria SRL, iar contractul a fost semnat la data de 7 aprilie 2021. Opt zile mai târziu, se dădea ordinul de începere a lucrărilor.

La nivelul lunii februarie 2022, valoarea actualizată a contractului este de 27 de milioane de lei.

Ce prevede proiectul privind podul de la Budila

reconstrucția podului Budila
Foto: SRCF Brașov – schiță proiect tehnic pentru pod nou de cale ferată simplă

Conform proiectului tehnic, constructorul va realiza pe linia Hărman-Întorsura Buzăului, la km 17+318, un pod nou de cale ferată simplă, cu o deschidere de 70 m, suprastructură metalică, de tip grindă cu zăbrele cale jos, iar infrastructura va fi din culee fundate indirect.

Sursa de finanţare pentru lucrările de reconstrucție a podului din comuna Budila și de amenajare a albiei râului Târlung este asigurată din fonduri de la bugetul de stat, iar durata contractului este de 12 luni (nouă luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, la care se poate adăuga o perioadă de maximum trei luni calendaristice, necesare pentru întreruperea lucrărilor pe timp de iarnă).

Întorsura Buzăului fără tren, încă un an. Finanțarea, tăiată ”din pix”

Pentru anul trecut, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a finanțat această lucrare cu 15 milioane de lei, din care s-au efectuat lucrări de aproximativ 10 milioane de lei.

A venit și anul 2022. La începutul anului, Ministerul Transporturilor dă dovadă de interes pentru calea ferată și prevede finanțarea integrală a restului de executat din investiția de la Budila, alocând suma de 17,44 milioane de lei, fapt ce ar fi permis redeschiderea circulației pe relația Brașov-Hărman-Întorsura Buzăului în acest an.

Însă, surpriză! La data de 15 februarie 2022, același Minister al Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, taie drastic finanțarea pentru acest obiectiv, lasând doar trei milioane de lei. Evident, o sumă insuficientă pentru finalizarea lucrărilor în acest an.

Restul de aproximativ 14 milioane de lei se va aloca, probabil, anul viitor, iar până atunci lucrările vor fi puse în conservare. În aceste condiții, cel mai probabil circulația feroviară spre Întorsura Buzăului se va relua abia în trimestrul II din 2023, adică cu mai bine de un an întârziere față de termenul stabilit inițial.

Stadiul fizic de execuție este de 51%. Pe șantier se lucrează ”cu talent”

Ce-i drept, nici lucrările nu au avansat conform graficului, în momentul de față stadiul fizic de execuție fiind de 51%, procentul fiind comunicat de CNCF CFR SA la solicitarea Club Feroviar. Însă, în condițiile alocației bugetare derizorii, nici nu vor mai putea avansa mult timp, chiar dacă în momentul de față pe șantier se lucrează, așa cum se poate vedea și din fotografiile alăturate.

Dacă alocarea de la buget ar fi fost la nivelul prevăzut inițial, lucrările ar fi putut fi gata în acest an, chiar dacă nu la finele acestei luni, așa cum era prevăzut în contract. Dacă cu 10 milioane de lei s-a executat mai mult de jumătate din lucrare, este greu de crezut că restul va putea fi finanțat cu doar trei milioane de lei.

CFR SA spune că finanțarea va fi suplimentată în funcție de evoluția gradului de execuție

Club Feroviar a adresat o solicitare conducerii CNCF CFR SA pe tema acestei subfinanțări. Așa cum era de așteptat, răspunsul primit de la gestionarul infrastructurii feroviare este unul diplomatic, dar care nu neagă faptul că finanțarea a fost drastic redusă pentru acest an în ceea ce privește podul de la Budila.

„Deși lucrările la acest obiectiv au fost întrerupte încă din luna decembrie 2021, din cauza temperaturilor scăzute și a timpului nefavorabil, a fost prevăzută finanțarea necesară pentru reluarea și continuarea lucrărilor, finanțare care va fi suplimentată în cursul anului, în funcție de evoluția gradului de execuție, prin realocarea sumelor necesare finalizării lucrărilor de reconstrucție a podului feroviar și de amenajare a albiei la km 17+318, pe linia 317 Hărman – Întorsura Buzăului. Nu mai puțin de menționat este importanța finalizării acestor lucrări, deoarece redeschiderea circulației feroviare pe acestă relație aduce o contribuție majoră, la nivel local, prin asigurarea unei variante optime de transport, pe secția respectivă”, se arată în răspunsul CNCF CFR SA.

Banii pentru podul de la Budila s-au dus… pe bariere

licitație la Regionala Galați bariera de la Andronache Șoferi inconștiențiDin același răspuns al Companiei Naționale de Căi Ferate aflăm și unde s-au dus banii din alocația bugetară pe acest an care ar fi trebuit să meargă la podul Budila: „De asemenea, de precizat este faptul că o atenție deosebită trebuie acordată inclusiv lucrărilor care au drept scop creșterea gradului de siguranță la trecerile la nivel cu calea ferată, incluse tot la capitolul finanțare de la Bugetul de Stat, lucrări pentru care în acest an este alocată suma de 36,3 milioane de lei, sumă necesară finalizării lucrărilor de modernizare a 72 de treceri la nivel cu calea ferată”.

În condițiile date, nu putem decât să sperăm că la jumătatea anului va fi făcută o rectificare pozitivă a bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și că o parte din banii primiți suplimentar va fi direcționată către podul feroviar de la Budila, pentru a se putea relua circulația feroviară pe relația Brașov-Hărman-Întorsura Buzăului. Sau că se vor moderniza mai puține treceri la nivel.

Altiminteri, cei 50.000 de locuitori de pe Valea Buzoaielor vor fi nevoiți să mai aștepte încă un an până să poată beneficia din nou de transport feroviar.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole