spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Interviu Valer Blidar: Astra Vagoane Călători va trece la achiziția de roboți industriali

Omul de afaceri Valer Blidar a acordat publicației Capital un scurt interviu în care expune câteva planuri de viitor ale companiei.

Compania condusă de Valer Blidar, Astra Vagoane, are o istorie de peste 100 de ani pentru economia și industria românească. În perioada interbelică era cel mai important producător de locomotive și vagoane la nivel regional, iar până recent, majoritatea producției sale mergea către export. Anul trecut Primăria Capitalei a anunțat că va achiziționa 100 de tramvaie de la Astra.

În interviul acordat, Valer Blidar explică faptul că activitatea firmei sale a fost afectată nu atât direct, cât indirect, prin impactul avut de pandemie asupra unor furnizori ai Astra Vagoane. „În condițiile de pandemie apărute la sfârșitul anului 2019, activitatea din industrie este afectată grav. Dacă noi, la nivelul firmelor din Grupul Astra ne-am menținut pe o linie satisfăcătoare, în sensul că nu am fost nevoiți să întrerupem activitatea complet, am avut totuși anumite sincope din cauza unor furnizori care nu au reușit să ne furnizeze anumite materiale sau componente la timp, lucru care ne-a creat greutăți în îndeplinirea obligațiilor din anumite contracte. Cu toate acestea, am reușit să ne încadrăm în limitele contractuale, spre satisfacția beneficiarilor noștri și, bineînțeles, a noastră”.El spune că în mai puțin de un an, compania sa a reușit să producă prototipul și apoi să fabrice în serie sistemul de tracțiune pentru tramvaie, „sistem pe care îl importam la prețuri fabuloase”.

Valer Blidar: Nu există un program de susținere promovat de stat

Pe viitor se doresc la nivelul companiei investiții în achiziția unor roboți industriali, în vederea creșterii productivității muncii. „Din nefericire, nimeni nu ne sprijină. Firmele românești în general au nevoie de investiții pentru dezvoltare, dar nu există niciun program de susținere promovat de stat. Anumite programe finanțate din fonduri UE, ori de stat nerambursabile fie nu pot fi accesate, fie sunt canalizate în domenii colaterale, fără nicio relevanță economică reală. Nu acesta este modul în care firmele ar trebui sprijinite.
Noi avem nevoie de credite pentru dezvoltare pe termen mediu și lung. Aici ar trebui să intervină statul și să ne susțină cu garanții de stat pentru dezvoltare. Altfel nu avem nicio șansă în a concura cu firmele din țările dezvoltate”, afirmă el.

Anul acesta cifra de afaceri va crește cu circa 200% față de anul trecut, informează Valer Blidar.

Ultimele Articole