joi, aprilie 24, 2025

Constantin Axinia: așteptăm să fie introdus un tren Intercity București-Suceava

Începând cu noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare la mijlocul lunii decembrie, există posibilitatea, din punctul de vedere al infrastructurii, de a fi introdus un tren Intercity București-Suceava. Anunțul a fost făcut marți, în deschiderea evenimentului Zilele Feroviare 2019, de Constantin Axinia, directorul general al CFR SA, compania care gestionează infrastructura feroviară.

Adrian Bărbulescu

Intercity București-Suceava Trenul de Otopeni rezilierea contractului Constantin Axinia la CFR

”Așteptăm să vină cineva, un operator, care să pună în circulație un tren Intercity pe căile ferate române”, a declarant Constantin Axinia, care a precizat că acest lucru va fi posibil pe Magistrala 500 București-Suceava, unde au fost ridicate sau sunt în curs de ridicare mai multe restricții de viteză.

Astfel, după rezolvarea acestor puncta critice, trenurile InterRegio vor putea străbate acdastă distanță în cinci ore și jumătate, cu o oră mai puțin decât în momentul de față. Dacă se va introduce un tren Intercity, acesta va putea ajunge de la București la Suceava în doar cinci ore. Trenurile Intercity au dispărut de pe căile ferate române din 2015, explicația dată atunci de operatorul national CFR Călători fiind că nu se mai putea asigura viteza medie de parcurs pentru această categorie de trenuri. Cauzele erau restricțiile de viteză introduce din cauza stării proaste a infrastructurii și limitările de viteză cauzate de lucrările de modernizare a căii ferate cu fonduri europene aflate în desfășurare.

Fără compensații pentru Intercity București-Suceava

Rămâne de văzut dacă CFR Călători sau al operator vor lua decizia de a introduce un tren Intercity București-Suceava începând cu noul Mers al Trenurilor. Și asta pentru că legislația europeană interzice acordarea de compensații (cunoscute ca subvenții) pentru trenurile Intercity. În atari condiții, operatorul ar trebui să-și acopere costurile exclusiv din prețul biletelor, așa că ar trebui un grad de încărcare ridicat pentru a se ajuge măcar pe break even.

La nivelul întregii rețele, din cele 490 de restricții de viteză existente la începutul anului în curs au mai rămas doar 210, care vor fi și ele eliminate până la începutul lui 2020, după cum a promis Constantin Axinia. Alături de cele de pe relația București-Suceava, au fost ridicate și toate restricțiile de viteză de Regionala Cluj. Erau astfel de restricții la Simeria, în jurul orașului Cluj Napoca și la Aiud. ”Erau restricții de viteză de 30-40 km/oră. Am reușit să ridic viteza la se70 km/oră. Dacă aș avea bani și să schimb șina, s-ar putea circula cu 100 km/oră pe acele sectoare”, a precizat Constantin Axinia.

În altă ordine de idei, directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a anunțat că a luat în calcul și redeschiderea unor secții de circulație închise, mai ales pentru traficul de marfă. El nu a precizat însă ce secții s-ar putea afla în această situație.

Săptămâna viitoare se anunță constructorul Podului de la Grădiștea

Un alt anunț important făcut de Constantin Axinia la Zilele Feroviare 2019 a fost că săptămâna viitoare se va cunoaște câștigătorul licitației organizate pentru reconstrucția podului de la Grădiștea.

Vechiul pod s-a prăbușit la inundațiile din 2005, iar de atunci circulația pe relația București-Giurgiu se desfășoară pe o rută ocolitoare, pe la Videle, așa că trenurile fac pe această relație aproximativ două ore. Nu se știe însă dacă acesta va fi și câștigătorul final, pentru că urmează perioada în care se pot depune contestații.

Cu ocazia reluării circulației pe ruta direct între București și Giurgiu, va fi modernizată și centura feroviară de vest a Bucureștiului, pe care se vor putea introduce îb circulație trenuri de călători destinate navetiștilor din localitățile din apropierea Capitalei. ”O parte din inelul Feroviar al Bucureștiului va fi nodernizată în cadrul proiectului București-Giurgiu. Vor fi mai multe puncta de oprire pe acest traseu, pentru a decongestiona și mai mult traficul rutier”, a mai spus Axinia.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole