Vineri seara s-au consemnat întârzieri record pe rețeaua feroviară din România. Cu toate că iarna nu s-a manifestat atât de puternic ca în alți ani, am avut parte de fire de contact și pantografe rupte și retricții de viteză. Un tren Intercity a făcut patru ore și jumătate de la București la Constanța.
„Trenul R 8007 va ajunge cu întârziere la Fetești, deoarece între Sărulesti și Lehliu (firul I) i s-a rupt pantograful, defecțiune care a cauzat inclusiv ruperea firului de contact. Garnitura a fost repusă în circulație cu altă locomotivă, la destinație urmând să ajungă cu o întârziere de 193 de minute. Menționez faptul că celelate trenuri nu au fost afectate, acestea fiind retrasate să circule pe firul II”, a anunțat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.
Pantograf rupt la trenul R 8007. Peste cinci ore pe 136 km, magistrală modernizată

Incidentul a făcut ca trenul R 8007 operat de SNTFC CFR Călători să parcurgă distanța de 136 de kilometri dintre București Obor și Fetești în aproape cinci ore și jumătate.
Asta în condițiile în care Magistrala 800 București-Constanța a fost modernizată cu fonduri europene, iar investiția totală a depășit un miliard de euro.
Un Intercity a făcut patru ore și jumătate pe 225 km
Un alt tren care a avut o întârziere considerabilă vineri seara este Intercity 536, Constanța-Brașov. Garnitura a ajuns în București Nord cu 97 de minute mai târziu față de ora programată, 19,20.
„Întârzierea înregistrată de trenul IC 536 este cauzată de fluctuații de tensiune între Mircea Vodă și Saligny, precum și de restricția de viteză cu care a circulat între Brănești și Pasărea, din cauza talonării barierei la trecerea la nivel”, a mai precizat Oana Brânzan.
Întrebată de Club feroviar, ea a adăugat faptul că, deși problema cauzată de prima talonare a barierei de la trecerea la nivel de la km 27+880 fusese rezolvată la 16,30, un alt șofer a lovit bariera și a fost reintrodusă circulația la cale liberă.
Tren internațional întârziat aproape două ore doar până la Brașov
De asemenea, întârziere are și trenul 472 București Nord-Budapest Keleti. Purtătorul de cuvânt al CFR SA a precizat că acesta și-a prelungit timpii de mers, cu 42 de minute, între Crivina și Brazi, și cu 64 de minute în statia Brazi, pentru manevre de decuplare a unui vagon din compunerea garniturii.
Doar până la stația Brașov, garnitura înregistra deja o întârziere de 108 minute, la ora redactării acestui articol.
Două pantografe rupte. Un altul la locomotiva unui tren Cluj Napoca-București
Incidentul de pe M 800 nu a fost singular. Un alt pantograf al unei locomotive ce tracta un tren de călători s-a defectat vineri în parcurs, potrivit informațiilor Club Feroviar.
Trenul IR 1836, care a plecat din Cluj-Napoca la ora 7,40 cu destinația finală București Nord, a ajuns cu 132 de minute întârziere față de ora programată, 20,16. La Parângu Hm, pantograful nr 2 al locomotivei EA 303 s-a defectat, fapt ce a necesitat o staționare de 134 de minute.
Cea mai grea situație, pe București-Constanța. Au fost trimise locomotive diesel
Ca în fiecare iarnă, cea mai grea situație se înregistrează pe Magistrala 800, București-Constanța, în plin Bărăgan.
Din informațiile Club Feroviar, SNTFC CFR Călători a trimis mai multe locomotive diesel pe traseu, pentru situația în care vremea se va înrăutăți. Ploaia înghețată însoțită de viscol poate duce la ruperea firelor de contact. Astfel, locomotiva 847 a fost trimisă la Constanța, iar 1125 este ținută ”tampon” la Fetești.
Club Feroviar a informat anterior despre întârzierile înregistrate pe M800, inclusiv din cauza defectării locomotivei unui tren de marfă și a circulației la cale liberă pe anumite sectoare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în orele următoare, mai ales că prognoza meteo nu este foarte îmbucurătoare.