O întâlnire între reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative de la CFR SA, care au declanșat greva de avertisment de vineri, și premierul Marcel Ciolacu, a avut loc marți după-amiază la sediul Guvernului. Sindicaliștii au obținut ceva promisiuni, dar niciun termen concret pentru rezolvarea revendicărilor lor.
”Prim-ministrul le-a dat temă miniștrilor Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Finanțelor Publice, Marcel Boloș să găsească o soluție pentru aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale CFR SA și CFR Călători. După ce bugetul CFR SA va fi aprobat, vom avea bază de negociere pentru noul Contract Colectiv de Muncă”, a declarat pentru Club Feroviar secretarul general al Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, Viorel Istrate. El a precizat că în acest sens se va constitui o echipă mixtă între reprezentanții celor două ministere.
Bugetele companiilor ar putea fi aprobate în două-trei săptămâni
Prim-ministrul nu a dat un termen pentru rezolvarea acestei probleme, însă a dat de înțeles că un termen rezonabil pentru aprobarea bugetelor celor două companii din subordinea Ministerului Transporturilor ar fi de două-trei săptămâni. Însă tot premierul le-a spus sindicaliștilor că rectificarea bugetului de stat ar putea avea loc abia în noiembrie. În aceste condiții, aplicarea Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar rămâne oarecum în aer, căci de la rectificare ar trebui să vină banii pentru aplicarea unei grile de salarizare conform legii, pe bază de coeficienți. Deocamdată, din lipsă de bani, Legea 195/2020 a fost aplicată, și la CFR SA, și la CFR Călători, într-o manieră socialistă, în sensul că toate funcțiile de execuție au salariul de bază de 4.500 de lei.
”Conflictul de muncă rămâne deschis, dar nu suntem nebuni să declanșăm greva generală în viitorul apropiat, pentru că știm procedurile de aprobare a unui buget de venituri și chletuieli și știm că acestea durează, nu se poate face peste noapte. Trebuie să fim un pic răbdători, pentru că altfel nu rezolvăm nimic – adâncim pierderile, oamenii nu vor fi plătiți pentru zilele de grevă, iar revendicările vor rămâne nesoluționate”, a mai spus Viorel Istrate.
Problema subfinanțării, semnalată la întâlnirea sindicate CFR – Marcel Ciolacu
Liderul sindical a mai spus că i-au fost semnalate premierului problemele legate de subfinanțarea sectorului feroviar, a investițiilor în infrastructură și material rulant.
”I-am spus prim-ministrului că trebuie identificate scheme de finanțare multianuală astfel încât aceste obiective să fie ireversibile, să nu se mai întâmple ca în anii trecuți când unele proiecte au fost abandonate. Din 2018 și până acum numai la CFR Călători volumul de subcompensare a fost de 5,4 miliarde de lei. Doar anul acesta compensația este mai mică cu 1,1 miliarde de lei”, a declarat Viorel Istrate.
Federația Drum De Fier: ”Reorganizarea nu presupune un program de disponibilizare”
La rândul ei, Federația Drum de Fier, condusă de Florea Dobrescu, a dat un comunicat către membrii săi în care-i informează despre rezulatele întâlnirii cu Marcel Ciolacu.
Îl reproducem integral: ”Astăzi, la ora 15.00 am avut întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul M. T. Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor Marcel Boloș și directorii generali și economici ai CNCF CFR SA și SNTFCC Călători. Au fost analizate motivele declanșării conflictului de muncă și premierul a cerut concret măsuri de redresare a companiilor și reducere a cheltuielilor în vederea aprobării unui buget echilibrat pentru încheierea CCM. Rectificarea bugetară se va face în luna noiembrie. Premierul Ciolacu a dispus ministrului Transporturilor ca până la sfârșitul anului să prezinte un program de reorganizare a ministerului. Reorganizarea nu presupune un program de disponibilizare. În urma discuțiilor, conducerile celor două societăți vor prezenta bugetele de venituri și cheltuieli în varianta agreată de premier și ministrul Finantelor, pentru a putea semna CCM”.
Vinerea trecută a fost grevă de avertisment. Simu a dat vina pe Boloș
Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane (FNFMCCV) și Alianța Sindicală a Federațiilor Drum de Fier – Elcatel au organizat vinerea trecută, în intervalul 7,00-9,00 o grevă de avertisment la calea ferată. Sindicaliștii de la SNTFC CFR Călători nu pot face grevă deocamdată, deoarece la operatorul feroviar de stat Contractul Colectiv de Muncă este valabil până pe 31 decembrie.
Imediat după grevă, directorul general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, a dat publicității un comunicat în care-l învinuia pe minstrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru situația de la calea ferată, așa cum a scris atunci Club Feroviar.
”Deși CFR SA, prin Ministerul Transporturilor, a transmis Ministerului Finanțelor trei variante ale Bugetului de Venituri și Cheltuieli, toate cele trei variante au fost respinse. Solicitările Ministerului Finanțelor au vizat prezentarea unui plan de restructurare a companiei în bugetul acestui an. Însă atragem atenția asupra faptului că o restructurare rapidă în acest moment ar pune în pericol toată activitatea companiei, în contextul în care măsurile impuse de Ministrul Finanțelor prevăd concedieri, care afectează grav funcționarea traficului și întreținerea infrastructurii de transport”, se arăta în comunicat.