luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Întâlnire la nivel înalt în portul Galați pe tema cerealelor ucrainene

Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României discută vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, care transmite susţinerea pentru „asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene”. Vizita presupune și analiza situației din portul Galați.

La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina vor participa ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, informează Agerpres.ro.

Întâlnirea are loc în contextul în care, în pofida lucrărilor de modernizare ale Portului Galați de anul trecut, nu există posibilitatea exportului fluent de cereale ucrainene. Surse consultate de către Club Feroviar au explicat că din cei patru kilometri de cale ferată modernizată spre Portul Galați sunt utili, cel puțin deocamdată, câțiva kilometri doar, spre un terminal intermodal învecinat de unde pleacă produse cerealiere și industriale ucrainene. Lucrările de modernizare sunt însă bine venite. Apoi, cât privește expedițiile propriu-zise de cereale din port pe barje, acestea se ridică la nivelul a doar câteva trenuri, de la pornirea operațiunilor. Cauza ar fi capacitățile fluviale scăzute de transport a cerealelor pe Dunăre, precum barjele. Aglomerație importantă poate fi întâlnită și în portul Constanța, unde trenurile ce aduc cereale sunt obligate să aștepte zile întregi la transbordarea mărfurilor în nave de transport.

Ambasada SUA: Unitatea primează

„În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră”, precizează Ambasada SUA în anunţ.

Astfel, în cadrul întâlnirii va fi transmisă inclusiv recunoştinţa faţă de România „pentru eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene”.

„În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”, arată ambasada.

Subiectul discuţiilor va fi îmbunătăţirea rutelor alternative de transport pentru cerealele din Ucraina.

„Colaborând, suntem hotărâţi să consolidăm şi să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă, asigurând rolul esenţial al Ucrainei pe piaţa alimentară globală”, adaugă sursa citată, care denunţă Kremlinul pentru că „a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală”.

„Statele Unite rămân pe poziţie fermă alături de Ucraina, promiţând sprijin şi asistenţă continuă, pentru a ajuta Ucraina să depăşească provocările şi să promoveze prosperitatea în regiune”, mai precizează Ambasada SUA.

Deplasarea ministrului Grindeanu la Galați a fost confirmată de surse neoficiale din minister, sub protecția anonimatului. Nu se știe dacă aceasta va avea loc tot cu elicopterul SRI, precum cea spre Apața, Cața, Simeria sau cu mașina, dat fiind distanța scurtă de doar 250 de kilometri. Club Feroviar nu respinge aprioric deplasările demnitarilor cu elicopterul în condiții de legalitate și necesitate, însă credem că cel puțin ultima spre Brașov -Simeria a fost o gafă a ministrului. Sorin Grindeanu ar fi putut utiliza incognito un tren regio măcar câteva stații din distanța de sute de km parcursă pentru a vedea condițiile de călătorie oferite de operatori sau ar fi putut merge câteva zeci de kilometri pe Valea Prahovei pentru a vedea situația concretă și a explica șoferilor ce face în calitate de ministru pentru soluționarea aglomerației zilnice de pe raza stațiunilor.

Ultimele Articole