spot_img
miercuri, noiembrie 30, 2022
spot_img

Întâlnire Consiliul Concurenței – sindicate pe tema contractelor de servicii publice pe 10 ani

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Marius Chirițoiu, s-a întâlnit miercuri cu o delegație a Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN pe tema realizării unei Hotărâri de Guvern privind atribuirea directă a Contractelor de servicii publice din transportul feroviar de călători pe o perioadă de 10 ani (2022-2032).
Concomitent ar urma să fie realizat și un buget multianual pentru toată această perioadă, care să fie alocat investițiilor în materialul rulant feroviar. Delegația CSN MERIDIAN a fost formată din Rodrigo Gabriel Maxim, președintele FSTFR; Mircea Dogaru, președintele SCMD; Dumitru Fornea, secretar general CSN MERIDIAN.
Odată adoptată o astfel de Hotărâre de Guvern, este important ca acest act normativ să nu fie modificat în următorii 10 ani, pentru a li se acorda timpul necesar și garanție operatorilor de transport feroviar de călători existenți în anul 2022, pentru bănci, atunci când vor solicita împrumuturi pentru achiziția de trenuri noi în rate, potrivit lui Rodrigo Gabriel Maxim.
Consiliul Concurenței și ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară au un rol important în modernizarea transportului feroviar din România, atât din perspectiva asigurării unor condiții echitabile pentru operatorii feroviari, cât si prin promovarea unui management performant sau a unei strategii de resurse umane la unitățile feroviare care să nu se mai schimbe in următorii 10 ani, indiferent ce directori generali vin la conducerea unităților feroviare de stat.


Contractele de servicii publice din transportul feroviar de călători cu atribuire directă pe o perioadă de zece ani (2022-2032) nu sunt solicitate doar în România. În multe state UE se practică această metodă tocmai pentru a se garanta interesele strategice ale statului și pentru a se asigura coeziunea socială și teritorială prin accesul cetățenilor la un mijloc de transport sigur și ecologic.
Consiliul Concurenței ia în calcul posibilitatea avizării favorabile a unui proiect legislativ privind Contractele de servicii publice din transportul feroviar de călători cu atribuire directă pe o perioadă de zece ani (2022-2032), însă pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, este nevoie de o implicate mai activă a managementului de la CFR Călători și de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
FSTFR este hotărâtă să preseze autoritățile relevante pentru a se adopta măsurile sus-menționate, iar în acest sens, în zilele de 25 august și 8 septembrie 2022 se va picheta printre altele și sediul Consiliului Concurenței.

Ultimele Articole