Întâlnirea care avea ca temă aplicarea Statutului personalului feroviar, ce ar fi trebuit să aibă loc joi la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a fost amânată.
„Datorită (sic! – n.red.) unor neconcordanțe de natură administrativă, ședința având ca tematică problematica referitoare la modificările dispozițiilor art. 34 și art. 35 din Legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar din data de 09.03.2023 a fost reprogramată pentru data de marți 14.03.2023 în sala de ședințe nr. 29 stânga la ora 10,00”, le-a transmis liderilor sindicali de la calea ferată Cristian Alexe Petricu, consilier superior la Direcția Transport Feroviar din cadrul ministerului.
Aplicarea Statutului personalului feroviar, prorogată parțial
La începutul lunii decembrie 2022, Guvernul a prorogat pe șest două articole din legea respectivă (34 și 35), care se referă la posibilitatea pensionării înainte de termen a ceferiștilor care au atribuții în siguranța circulației, așa cum a dezvăluit la vremea respectivă Club Feroviar. Prorogarea, până la data de 1 ianuarie 2024, a fost inclusă chiar înaintea ședinței de Guvern în Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (așa-numita ”ordonanță-trenuleț”).
Ulterior, s-a aflat că prorogarea celor două articole din Legea 195/2020 a fost făcută de Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), fără ca Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, condus de vicepremierul PSD Sorin Grindeanu, să fie informat în prealabil.
Apoi, a fost constituită o Comisie interministerială formată din reprezentanți ai ministerelor Muncii și Transporturilor, care să analizeze modul cum ar putea fi aplicate cele două articole.