miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

Inițiativa DiscoverEU, extinsă în Republica Moldova și Ucraina

Șase eurodeputați propun extinderea inițiativei DiscoverEU pe ruta feroviară  Iași-Chișinău-Odesa, denumita UA-RM#DiscoverEU.

Prin extensia #DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, 10.000 de tineri de 18 ani din regiunile Odesa, Iași și din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a călători cu trenul între Iași – Chișinău – Odesa, beneficiind de condiții de circulație gratuite, potrivit iasitvlife.ro.

Inițiativa #DiscoverEU, lansată în 2018 în UE, a oferit posibilitatea pentru circa 70.000 de tineri din UE să călătorească în alte țări comunitare, decât țara de reședință, cunoscând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE. Constatând succesul inițiativei #DiscoverEU, a fost decisă alocarea bugetului pentru anul 2022 necesar pentru 60.000 de tineri din UE.Avantajele extinderii DiscoverEU

Prin replicarea inițiativei de succes #DiscoverEU implementate în UE și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași-Chișinău-Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziune regională, stabilind relații de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră. Inițiativa UA-RM#DiscoverEU corespunde prevederilor Acordului de Asociere semnat de Ucraina și Republica Moldvoa cu UE, inclusiv priorităților Parteneriatului Estic care prevede conectivitate îmbunătățită cu UE și între țările Parteneriatului Estic.

Impactul direct al legaturii  feroviare Iași – Chișinău – Odesa ar fi motivarea cetățenilor din cele 3 mari poluri de dezvoltare să poată opta pentru o vizită scurtă (tip City Break) deplasându-se cu trenul între Chișinău, Odesa sau Iași, prin aceasta impulsionând turismul regional. Domeniul turismului grav afectat de restricțiile de circulație legate de COVID are nevoie de măsuri concrete pentru a atrage turiști, al căror număr s-a diminuat drastic, motiv pentru care mulți angajați au fost disponibilizați.

Ultimele Articole