joi, aprilie 24, 2025

Un inginer feroviar s-a plimbat pe banii statului în 19 țări în 20 de luni. Nu cu trenul

Un absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri s-a plimbat pe banii statului în 19 țări în 20 de luni. Nu cu trenul, ci cu avionul. Este vorba de Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, acum șef al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Instituție care a fost condusă timp de trei ani și de Sorin Grindeanu.

El încasează un salariu de 9.000 de euro pe lună, însă nu s-a plimbat pe banii lui, ci pe cei ai statului, în destinații cum ar fi Madeira, Qatar sau Emiratele Arabe Unite, potrivit Realitatea Plus. Împreună cu vicepreședintele instituției, Zgonea a avut o deplasare și peste ocean, în Washington și New York, aceasta fiind deplasarea care a costat cel mai mult – aproape 50.000 de lei.



Nicio deplasare nu a făcut-o cu trenul

La Geneva, Valeriu Zgonea a mers la forumul privind sustenabilitatea spațială. În total, între iunie 2023 și februarie 2025, ANCOM a cheltuit aproape 139.000 de lei cu deplasările șefului. Printre celelalte locuri în care a ajuns Valeriu Zgonea se numără Viena, Budapesta și Barcelona. De cele mai multe ori a mers la Bruxelles, la evenimente organizate de instituțiile europene. Niciuna dintre aceste deplasări nu a fost făcută cu trenul, ci cu avionul, deși spre Viena și Budapesta sunt trenuri directe din București.

Valeriu Zgonea conduce instituția cu rol în reglementarea și supravegherea în domeniul comunicațiilor electronice din mai 2023. Anterior a lucrat câțiva ani la Institutul Național de Cercetare în Informatică.

Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată și condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, acuzație de care a fost achitat în 2022. Până în mai 2023, și soția sa a avut o funcție de conducere în cadrul ANCOM.

Valeriu Zgonea, ceferist până în 2000

Potrivit CV-ului său, Valeriu Zgonea a studiat în perioada 1981-1984 la Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti” Craiova (o mică mențiune: în perioada comunistă liceele nu aveau titulatura de ”colegiu național”), iar apoi, în perioada 1985-1993 (opt ani, deci a repetat câțiva ani de facultate), la Institutul Naţional de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri. În anul 2000 a urmat un curs postuniversitar intitulat ”Aparate de cale CF” la Institutul de Construcţii Bucureşti (acum Universitatea Tehnică de Construcții București).

În ceea ce privește activitatea profesională, imediat după terminarea liceului, în 1985, s-a angajat la Construcţii Feroviare Craiova și în același an s-a transferat la Incertrans Bucureşti, unde a lucrat până în 1990. Apoi a revenit la SC Construcţii Feroviare Craiova până în 1993, dar ceva nu are logică în CV-ul său, deoarece spune că a lucrat aici ”în funcţia de inginer stagiar, unde am condus personal remodernizarea staţiei Piatra Olt”. Din moment ce facultatea a terminat-o în 1993, cum a lucrat ca inginer stagiar în perioada 1990-1993?

Cariera sa feroviară continuă și în perioada 1994-2000, când lucrează la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA în funcţia de inginer, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților. Numai că înainte de 1998 CNCF CFR SA nu exista, ea fiind înființată abia după divizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române (SNCFR), decisă de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Traian Băsescu.

În anul 2000 activitatea sa profesională ia sfârșit și începe activitatea politică. Încă din 1996 Valeriu Zgonea se înscrisese în PDSR (actualul PSD), partid care l-a propulsat până în funcția de președinte al Camerei Deputaților. Nu vom insista asupra ascensiunii poolitice a lui Zgonea, căci nu face obiectul publicației noastre.

Și Sorin Grindeanu a fost președinte al ANCOM

Vom aloca însă puțin spațiu unui alt ”mare specialist” în domeniul comunicațiilor care a condus ANCOM, și anume actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

De remarcat faptul că Grindeanu a devenit membru al PDSR în același an, 1996, cu Valeriu Zgonea, cu un an înainte să termine Facultatea de Matematică, specializarea Informatică, la Universitatea de Vest din Timișoara. În politică, după mai multe funcții pe la Timișoara și București, în ianuarie 2017 ajunge prim-ministru, funcție din care promovează celebra Ordonanță 13, menită să-l scape de pușcărie pe șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea. După câteva luni, același Liviu Dragnea a fost cel care l-a înlăturat de la Palatul Victoria, Sorin Grindeanu fiind primul prim-ministru demis în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de propriul partid.

Chiar dacă l-a demis de la Palatul Victoria, Dragnea a avut totuși grijă de Grindeanu să nu rămână fără serviciu (că doar nu era să lucreze la privat) și l-a instalat la șefia ANCOM. Timp de trei ani, până în octombrie 2020, Grindeanu a fost președinte al ANCOM, acolo unde a avut un venit mediu net lunar de peste 44.000 de lei.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole