Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, direcționează fără licitație, prin ”pixul” premierului Nicolae Ciucă, 200 de milioane de lei către firma sau firmele care vor repara infrastructura feroviară din Portul Constanța. Contractul va fi atribuit în urma ”unei proceduri de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare”. O firmă de construcții feroviare cu capital german a mai câștigat în ultima perioadă licitații organizate în procedură simplificată pentru reparații la calea ferată din Dobrogea. Acum nu se mai recurge nici măcar la această procedură simplificată, ci se va trece la o atribuire directă.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi la amiază, în ședința de Guvern, alocarea a 200 de milioane de lei pentru infrastructura feroviară din Portul Constanța.
„Am identificat banii necesari și astfel, prin Hotărârea de astăzi, vom aloca 200 de milioane de lei pentru a putea să operaționalizăm ceea ce ani buni a fost blocat de vagoanele care au zăcut efectiv pe liniile din interiorul infrastructurii feroviare din Portul Constanța și prin această măsură vom putea să mărim capacitatea tuturor activităților de transport din port”, a spus premierul.
Guverul a aprobat Hotărârea privind infrastructura feroviară din Portul Constanța
Într-adevăr, pe ordinea de zi a ședinței de azi de la Palatul Victoria se află un proiect de Hotărâre „privind suplimentarea bugetelor Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Național al Audiovizualului și Consiliului Economic și Social pe anul 2022 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzute în bugetul de stat pe anul 2022”.
La articolul 1, alineatul 1 al acestui proiect de act normativ se stipulează faptul că „se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2022 cu suma de 200.000 mii lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, la capitolul 84.01 <Transporturi>, titlul 51 <Transferuri între unităţi ale administraţiei publice>, alineatul 51.01.55 <Întreţinerea şi funcţionarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice>“. Alineatul 2 vine cu precizări: „Compania Națională de Căi Ferate CFR – S.A., în calitate de administrator al infrastructurii feroviare publice, utilizează suma de 200.000 mii lei, prevăzută la alin. (1) pentru lucrările de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice aflată în incinta Portului Constanţa”.
Primul pas a fost eliberarea liniilor de vagoanele abandonate de CFR Marfă
Până aici, toate bune și frumoase. Guvernul face acum, în contextul invaziei rusești din Ucraina, care a pus țara vecină în imposibilitatea de a-și realiza exporturile de cereale (și nu numai), ceea ce ar fi trebuit făcut de ani buni. De decenii, liniile ferate din Portul Constanța sunt într-o stare deplorabilă, deraierile fiind la ordinea zilei. În plus, multe dintre acestea erau blocate, tot de decenii, de vagoane abandonate aici de CFR Marfă.
CITEȘTE și Alba-neagra cu vagoanele CFR Marfă. Se deblochează portul, se blochează alte linii
Eliberarea liniilor de vagoanele lăsate de izbeliște a început deja și se derulează într-un ritm satisfăcător. Următorul pas, așa cum era și logic, a fost prevăzut într-un Memorandum guvernamental: „Promovarea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru asigurarea surselor de finanțare a programului de lucrări de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului României”.
Memorandumul guvernamental care prevede încredințare directă pentru lucrările la infrastructura feroviară din Portul Constanța
Măsura avea ca termen de implementare data de 13 aprilie 2022 (adică miercuri). Zis și făcut, la capitolul operativitate nefiind nimic de reproșat. Însă, dacă studiem Memorandumul cu pricina, apar primele semne de întrebare asupra modului cum vor fi alocați acești bani.
„Inițierea de către administratorul infrastructurii, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, a unei proceduri de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare (sublin. ns.) prin aplicarea prevederilor art. 117, alin (1), lit. d) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, pentru contractarea lucrărilor de reparații și întreținere la infrastructura feroviară publică, necesare pentru introducerea în exploatare a primelor 35 de linii de cale ferată. Utilizarea acestei proceduri de excepție este impusă de faptul că nu se poate previziona evoluția evenimentelor generate de conflictul militar din zona Mării Negre care poate escalada și de necesitatea imediată de a crește numărul minim de linii de cale ferată funcționale, care sa îi permită ulterior Portului Constanța operarea cantităților de marfă suplimentare”, se arată în documentul citat. Tot aici se precizează faptul că procedura va fi începută imediat după publicarea Hotărârii de Guvern privind asigurarea sursei de finanțare în Monitorul Oficial.
Cum azi premierul Nicolae Ciucă a anunțat alocarea banilor, HG este de așteptat să apară în decurs de câteva ore în Monitorul Oficial, așa că ”negocierea” poate începe încă de mâine. Fără licitație, nici măcar în procedură simplificată.
Pentru alte 60 de linii din Portul Constanța se va organiza licitație
În Memorandumul guvernamental menționat se stipulează că va continua procesul de achiziție sectorială a lucrărilor de reparații și întreținere la infrastructura feroviară publică, necesare pentru introducerea în exploatare a restului de 60 linii de cale ferată, ”prin inițierea unei proceduri concurențiale”. Adică, licitație publică.
Aceste linii vor asigura creșterea capacității de prelucrare și acumulare în triajele de zonă și în grupele de linii care deservesc liniile de încărcare-descărcare aflate la dispoziția operatorilor de exploatare portuară, precum și a capacităților de garare în stațiile Constanța Port Zona A, Constanța Port Zona B și Constanța Port Mol 5.
Avertismentul trimis lui Sorin Grindeanu de firmele cu capital românesc
Dar să revenim la prima procedură, cea ”fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare”, adică fără licitație, prin încredințare directă.
Mai multe firme cu capital românesc, cu experianță în domeniul lucrărilor feroviare, i-au trimis săptămâna trecută o scrisoare ministrului Sorin Grindeanu, în care își exprimau disponibilitatea de a participa la o licitație pentru repararea infrastructurii din Portul Constanța. În aceeași scrisoare, firmele respective avertizau asupra faptului că, deși procedura nu era încă publică, anumiți reprezentanți ai CNCF CFR SA au inițiat deja discuții cu anumite companii ”agreate” pentru acest proiect, ”fapt care ne duce cu gândul că această procedură se intenționează a fi făcută fără transparență”.
Wiebe a câștigat mai multe contracte în urma unor proceduri simplificate
În scrisoarea trimisă vicepremierului erau și nominalizate aceste companii, și anume Swietelsky (Austria) și Wiebe (Germania), care au fost implicate în modernizarea unor tronsoane de cale ferată din România, cum ar fi București-Constanța sau Câmpina-Predeal. Ulterior, Justiția a intrat pe fir și a constatat că oficiali ai companiilor respective au dat șpagă unor înalți reprezentanți ai statului român, în frunte cu fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, care a și fost condamnat în primă instanță, după cum a scris Club Feroviar.
În ultima perioadă, Wiebe a câștigat mai multe contracte de lucrări în zona Dobrogei (exemple AICI și AICI) și chiar în Portul Constanța (AICI), în urma unor licitații organizate în procedură simplificată de către Regionala Constanța a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.