vineri, iunie 9, 2023
spot_img

O nouă înfrângere în justiție pentru Traian Preoteasa. Ce despăgubiri trebuie să achite

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a avut parte de o nouă înfrângere în justiție. De această dată, un angajat al operatorului feroviar de stat a avut câștig de cauză într-un proces pe care l-a intentat conducerii în urma unei măsuri abuzive la adresa sa.

La mijlocul lunii februarie, Club Feroviar relata că Traian Pretoteasa a fost dat în judecată de un ceferist sancționat discreționar, căruia i-a fost îngrădit dreptul la muncă. În paralel, Sindicatul Feroviar Vagoane Speciale a făcut și un denunț penal la adresa șefului operatorului feroviar de stat și a fost sesizat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

promovări interne la CFR Călători ceferist sancționat discreționar Modernizarea locomotivelorVasile Ionel este angajat al CFR Călători, pe postul de conductor vagoane de dormit și cușetă, iar până în luna martie 2022, datorită poziționării sale superioare în clasamentul lunar, a fost repartizat permanent în turnusul nominal lunar la pozițiile cu trenuri internaționale (Viena și Budapesta). Apoi, șeful său direct, Sorin Preda (șef Serviciu Deservire Vagoane Speciale de Dormit și Cușetă), cel care se ocupă cu întocmirea, redactarea și aprobarea turnusului individual lunar, l-a repartizat exclusiv, în toate lunile care au urmat, pe trenuri din parcurs intern. Trebuie menționat faptul că ceferistul nu a fost sancționat în niciun fel în mod oficial, prin vreun ordin sau decizie scrisă, pe care s-o poată contesta. De fiecare dată când a întrebat de ce a fost ”retrogradat”, Sorin Preda i-a dat același răspuns, că “așa a primit ordin de la director”, referindu-se, evident, la directorul general Traian Preoteasa, după cum se menționează în denunțul penal și în cererea de chemare în judecată.

Înfrângere în justiție pentru Traian Preoteasa. Tribunalul București l-a pus la plată

Ei bine, Tribunalul București s-a pronunțat joi, 18 mai 2023, în această speță, iar decizia îi este favorabilă ceferistului.

”Respinge ca rămas fără obiect capătul de cerere privind repunerea reclamantului în dreptul de a presta serviciul. Admite în parte cererea. Obligă pârâta să acorde reclamantului voiajele de trafic internaţional care i se cuveneau conform clasamentului turnusurilor din perioada aprilie 2022 – noiembrie 2022. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 10.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 1000 lei reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat”, se arată în sentință, așa cum apare ea pe portalul instanțelor de judecată din România.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a.

CNCD consideră că Vasile Ionel a fost discriminat de conducerea CFR Călători

înfrângere în justiție pentru Traian PreoteasaCum arătam mai sus, Sindicatul Vagoane Speciale a sesizat CNCD în acest caz, iar răspunsul instituției conduse de Csaba Asztalos a fost depus la dosar.

”În speța de față, Consiliul consideră că angajatorul nu a făcut dovada unei justificări obiective, deoarece motivul indicat de acesta, și anume al concediului medical de care a beneficiat reclamantul, nu se referă decât la o perioadă foarte scurtă, nu la întreaga perioadă în care reclamantul nu a fost programat pentru efectuarea voiajelor internaționale. În concluzie, în urma analizei depuse la dosarul cauzei, Consiliul consideră că aspectele semnalate ar putea constitui acte/fapte de discriminare în cazul în care onorata instanță ar putea stabili legătura de cauzalitate dintre criteriul identificat și dreptul încălcat”, se arată în documentul pe care vi-l prezentăm alăturat în facsimil. Criteriul identificat menționat este cel al apartenenței la organizația sindicală.

Ceferistul a fost ”tras pe linie moartă” după o sfadă cu Traian Preoteasa

Club Feroviar a relatat anterior că toate problemele ceferistului Vasile Ionel au început după o discuție în contradictoriu cu ”șeful său suprem”, directorul general Traian Preoteasa. Imediat după acest incident, însoțitorul de vagon nu a mai primit niciun voiaj internațional.

Inițial, conducerea CFR Călători a depus la instanța de judecată un document prin care încerca să demonstreze că ceferistul a primit curse internaționale, însă erau indicate trenuri cu parcurs intern. Apoi, directorul general adjunct al CFR Călători Marcel Litră a încercat, tot printr-un înscris oficial depus la tribunal, să-i zugrăvească lui Vasile Ionel o imagine de spion al lui Putin, așa cum a scris publicația noastră la vremea respectivă.

Acum a venit o nouă înfrângere în justiție pentru Traian Preoteasa.

Ultimele Articole