spot_img
luni, martie 20, 2023
spot_img

Ordonanța care permite înființarea noii CFR Marfă a fost aprobată de Guvern

Înființarea noii CFR Marfă, mai exact ordonanța care ar permite crearea societății Carpatica Feroviar, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

UPDATE. Executivul a anunțat că actul normativ a fost aprobat.

Și săptămâna trecută proiectul s-a aflat pe masa Executivului, însă nu a fost adoptat, așa cum a scris atunci Club Feroviar.

Tot atunci scriam că votul a fost amânat din motive de procedură și nu reprezintă o respingere a acestei inițiative. Fapt care s-a confirmat, din moment ce proiectul a fost repus pe tapet.

Înființarea noii CFR Marfă, imposibilă fără modificarea legislației

Adoptarea unei astfel de OUG este necesară deoarece în prezent statul nu are posibilitatea de a înființa propriile sale companii. Recent, Ministerul Transporturilor a propus Guvernului înființarea companiei Carpatica Feroviar, însă nu a fost acceptată de Guvern, propunerea nefigurând printre actele adoptate în decembrie 2022, când aceasta a stat pe masa Guvernului.

În urmă cu cinci ani, Curtea Constituțională, prin intermediul Deciziei nr. 249/2018, a subliniat că actele cu valoare de lege, respectiv legile și ordonanțele, pot fi emise doar pentru reglementarea unor situații cu aplicabilitate generală și își extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor. Curtea reţine că tocmai caracterul de generalitate a actului normativ, aplicabilitatea sa asupra unui număr nedefinit de persoane distinge actul normativ de actul individual. Având în vedere că înființarea unei societăți are caracter individual, prin urmare nu poate fi înființată prin intermediul unui act cu valoare de lege, se impune asigurarea cadrului legal pentru a permite statului român să înființeze societăți prin intermediul unor acte cu aplicabilitate individuală”, se arăta în proiectul de OUG din toamna anului trecut.

Noua propunere spune că „prin hotărâre, la propunerea ministerelor de resort (…) Guvernul poate înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate. Ministerele de resort pot participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare din domeniul societar, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar. Decizia privind înfiinţarea de societăţi sau majorarea capitalului social trebuie să aibă ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică şi de oportunitate”.

Carpatica Feroviar – cu activele, CFR Marfă – cu datoriile

Noua societate ar urma să preia activele productive ale CFR Marfă, societate a Ministerului Transporturilor înglodată în datorii.

Astfel, actuala CFR Marfă ar rămâne cu activele inutile și cu datoriile către stat și CNCF CFR SA, iar Carpatica Feroviar ar trebui să fie o societate ”curată”, care să pornească de la zero. Rămâne însă de văzut dacă această stratagemă va fi și pe placul Comisiei Europene, care cere ca CFR Marfă să restituie ajutorul de stat primit la privatizarea nefinalizată din 2013, de 570 milioane de euro.

Ultimele Articole