marți, decembrie 10, 2024
spot_img

Industriaș feroviar țepuit ”legal” de un fost membru în conducerea CFR SA

Un industriaș feroviar de frunte se vede în imposibilitatea de a-și recupera banii cuveniți, în urma unei decizii defintive a instanței, de la un fost membru în conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Acesta din urmă este soțul actualului (de azi) ministru al Justiției, Alina Gorghiu.

industriaș feroviar țepuit Isar a pierdut procesul cu Blidar
FOTO Antena 3

Lucian Isar este reprezentatul României în conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și soțul Alinei Gorghiu, aflată pe lista Guvernului condus de Marcel Ciolacu pe poziția de ministru al Justiției. Isar a fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri timp de patru luni, în 2012, în Guvernul USL condus de Victor Ponta și a fost numit în consiliile de administrație ale Tarom, CFR SA și Transelectrica în perioada 2012-2013.

Industriaș feroviar țepuit de Lucian Isar. Nu vrea să dea banii înapoi

industriaș feroviar țepuit
Valer Blidar

Club Feroviar a relatat acum trei ani că Lucian Isar trebuie să restituie către Banca Comercială Feroviara suma de 1,7 milioane de lei plus penalități, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului București. Până acum, s-au adunat aproape jumătate de milion de euro, pe care însă bancherul refuză să-i plătească, în acest demers fiind susținut și de instituția financiară europeană în conducerea căreia se află.

Soțul Alinei Gorghiu a chemat în instanță banca în ianuarie 2016, după ce în 2015 a fost scos din conducerea Consiliului de Supraveghere printr-o reorganizare a sistemului de conducere. Isar încasa 660.000 de lei pe an (55.000 de lei pe lună, echivalentul a peste 12.000 de euro la vremea respectivă) de la banca deținută de omul de afaceri Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători Arad. Tribunalul București a respins cererea lui Isar, apoi Curtea de Apel a dispus, în iulie 2017, plata unor daune de 360.000 de euro.

Banca Comercială Feroviara a încercat să obțină suspendarea executării hotărârii la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a respins cererea, astfel că Isar a încasat 1,67 milioane de lei de la bancă prin executarea silită. Numai că în mai 2019 ÎCCJ a admis recursul băncii și a dispus casarea sentinței și rejudecarea dosarului din faza de apel. Banca s-a găsit în situația în care a trebuit să caute să recupereze banii de la Isar, așa că a pornit un alt litigiu de întoarcere a executării silite, pe care l-a câștigat în primă fază la judecătorie și apoi definitiv la Tribunal.

BERD refuză să-i pună poprire pe salariu lui Lucian Isar

Pe baza acestei sentințe definitive, Banca Comercială Feroviara, redenumită între timp Techventures Bank, a încercat să-și recupereze banii cuveniți, printr-un proces de executare silită. Surpriză! Lucian Isar s-a separat de Alina Gorghiu și a făcut și partaj, în urma căruia, oficial, a rămas sărac lipit.

Singura cale de a recupera banii rămânea, pe cale de consecință, impunerea unei popriri pe salariul (deloc mic, am spune) pe care-l încasează de la BERD. A doua surpriză! Banca îi ține partea și refuză să-i pună poprire, precizând că, în baza unor acorduri internaționale, angajații BERD beneficiază de imunitate în țările în care lucrează. Deci inclusiv Lucian Isar în România.

Din dator se transformă în reclamant

A treia surpriză! Din pârât-condamnat, obligat să plătească banii încasați necuvenit, Lucian Isar se transformă în reclamant într-un proces pe care l-a intentat Techventures Bank și lui Valer Blidar, fondatorul Băncii Comerciale Feroviare și acționarul majoritar al Astra Vagoane Călători Arad.

Astfel, la începutul lunii trecute Isar a deschis la Judecătoria Sectorului 1 București un proces, înregistrat cu numărul 21459/299/2023 de contestație la executarea silită. În motivarea cererii sale, obținută de Club Feroviar, bancherul spune că, potrivit legii, dacă în termen de șase luni nu a început acțiunea de executare silită, acțiunea este perimată. Și, culmea tupeului!, mai solicită și cheltuieli de judecată din partea celor către care trebuie să achite suma stabilită de instanță.

Conducerea băncii este revoltată

”Executorii băncii sunt pe urmele lui, dar nu au găsit bunuri sau valori, inclusiv cele provenite din suma sustrasă ilegal din bancă au fost trecute în proprietatea soției sale, dna Alina Gorghiu, actualul ministru al Justiției, printr-un simulacru de partaj inițiat cu scopul de a ascunde bunurile proprietatea lui Isar, astfel încât acesta să nu poată fi executat. Banca, prin executorii săi, a încercat să-i pună poprire pe salariu la angajator, respectiv la BERD, unde îndeplinește funcția de director supleant în Consiliul de Administrație. Spre surprinderea noastră, a băncii păgubite, BERD ne comunică faptul că Lucian Isar are imunitate și poate fura fără reținere dacă băncile păgubite sunt din România, Turcia, Azerbaidjan, Republica Moldova sau Republica Kîrghîză, întrucât acesta nu poate fi executat”, a declarat pentru Club Feroviar un membru în conducerea Techventures Bank.

În concluzie, avem parte de un industriaș feroviar țepuit ”legal” de un fost membru în conducerea CFR SA, actualmente bancher la Londra.

PS – Club Feroviar a încercat, fără succes, să obțină un punct de vedere de la Lucian Isar. În măsura în care acesta va răspune la întrebările pe care i le-am adresat, vom publica.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. Galele Feroviare 2024, eveniment in memoriam Octavian Udriște. LISTA premiilor

La București au avut loc miercuri seara Galele Feroviare 2024, eveniment desfășurat in memoriam Octavian Udriște, președintele onorific al Club Feroviar, care ne-a părăsit...

Ultimele Articole