spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Industria poloneză de material rulant primește comenzi de trenuri valorând 1,5 miliarde euro

Industria poloneză de material rulant primește comenzi de rame valorând 1,5 miliarde euro. România, țară care în anii ’90 părea a avea un parcurs similar cu cel al Poloniei, importă la rândul ei trenuri de miliarde de euro de la producători străini, în timp ce industria locală de material rulant se ocupă de schimbat tapițerii și vopsit vagoane ruginite din anii comunismului. 
Operatorul de transport feroviar de călători polonez Polregio a semnat acorduri-cadru cu patru producători de material rulant: FPS H.Cegielski, Pesa Bydgoszcz SA, Newag SA și Stadler Polska, pentru furnizarea a până la 200 de trenuri electrice. Aceste unități electrice multiple (EMU) vor fi livrate în următorii trei ani, între 2025 și 2026, potrivit railway-news.com.

Industria poloneză de material rulant

Pe lângă faptul că ramele vor fi produse în Polonia dând de muncă producătorilor și muncitorilor polonezi și industriei orizontale din această țară, există încă un element care trebuie subliniat. Ramele nu vor fi achiziționate prin licitație, ci pe baza unor acorduri -cadru semnate cu producătorii localizați în Polonia, fapt care va urgenta livrările. Trebuie subliniat iarăși faptul că schema poloneză nu poate fi aplicată în România din cauza faptului că noi nu avem un operator privat prezent la nivel național, așa cum e Polregio. Fiind vorba de un operator privat, acestuia nu i se poate impune să facă achiziția prin licitație. Polregio s-a rupt în 2001 din operatorul național PKP și acum are drept acționari 15 regiuni ale Poloniei. Pe lângă transporturi regionale, compania oferă și transport inter-regional și regioexpres.
Polregio înregistrează anual peste 200 de milioane de călătorii, aproximativ de patru ori mai mult decât CFR Călători, însă trebuie să avem în vedere că pe piață operează și compania națională PKP, concurentă Polregio.

Achizițiile se fac mai repede cu un an față de varianta licitației

Semnarea acestor acorduri-cadru este de așteptat să scurteze perioada totală de formalități cu cel puțin un an față de o licitație clasică. Artur Martyniuk, președintele Consiliului de Administrație al Polregio SA a declarat: „Semnarea acordurilor-cadru cu producătorii de material rulant începe o nouă etapă de dezvoltare în istoria Polregio și, în același timp, a căii ferate regionale din Polonia. 200 de trenuri regionale noi înseamnă un salt calitativ uriaș și o îmbunătățire semnificativă a confortului de călătorie pentru milioane de polonezi, în special pentru locuitorii orașelor mai mici. „Aceasta este o comandă record pentru calea ferată regională poloneză, evaluată la peste 7 miliarde PLN (1,48 miliarde EUR). Acest lucru a fost posibil datorită situației financiare stabile a companiei, care a asigurat venituri de 10 miliarde PLN (2,12 miliarde EUR) în ultimii doi ani (spre deosebire de compania condusă de Traian Preoteasa, care înregistrează an de an pierderi de 300-400 de milioane de lei, în timp ce directorul general Traian Preoteasa se ocupă nu de aducerea companiei pe profit, ci de a acționa în instanță mass-media sau CFR SA – n.red.).
Noile trenuri poloneze vor consta din configurații cu 2 și 3 vagoane. Acestea vor atinge o viteză de până la 160 de kilometri pe oră, ceea ce va scurta timpii de călătorie pe tronsoane modernizate ale căii ferate. Toate unitățile noi vor fi echipate cu aer condiționat, Wi-Fi și un sistem dinamic de informare a pasagerilor. (foto fabrica Stadler din Polonia)

Ultimele Articole