spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Cinci ani de închisoare, pentru că a cumpărat motorină de la mecanicii de locomotivă

Un acar din județul Vâlcea a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la delapidare, pentru că a cumpărat motorină de la mecanicii de locomotivă, care ar fi fost furată.

La data faptei, bărbatul lucra ca acar la stația Băbeni, iar după 2014, an la care a început urmărirea penală, s-a îmbolnăvit de diabet și s-a pensionat pe caz de boală. Ceferistul a obținut din activitatea infracțională un beneficiu de 35 de lei, cumpărând combustibil cu un leu mai ieftin decât prețul pieței, informează Fanatik.ro.

Nicolae C. face parte dintr-un lot de 39 de inculpați compus din mecanici de locomotivă și alți angajați ai CFR, din care unul a decedat în timpul procesului. În ianuarie 2022, Judecătoria Horezu a decis să-i achite pe toți, după ce raportul de expertiză a stabilit că respectivul combustibil ar fi fost, de fapt, motorină reziduală ”derivată din infestarea motorinei din rezervoarele locomotivei cu apă sau ulei”.

Nu s-a putut stabili valoarea prejudiciului

Prejudiciile calculate de procurori în dreptul inculpaților sunt, în general, între 250 de lei și 400 de lei. Practic, pentru cei 2.690 de litri care ar fi fost furați, nu s-a putut stabili valoarea prejudiciului, motiv pentru care CFR Marfă Craiova nu s-a mai constituit parte civilă. În schimb, CFR Călători a solicitat recuperarea prejudiciului.

”Pe de altă parte, acest dubiu a fost întărit şi de persoana vătămată, care prin reprezentantul… (fila 774) trimis în faţa instanţei pentru a da lămuriri a arătat, în esenţă, că motorina reziduală este mai mult un amestec de apă şi rugină sau o emulsie de apă cu motorină şi ulei. A învederat că motorina din rezervoare ar trebui să rămână de culoare verde, însă, ca urmare a defectării aparaturii, ea poate fi contaminată cu apă, ulei, rugină şi parafină, aceasta din urmă fiind un aditiv folosit pe timpul iernii, fără relevanţă în speţa desfăşurată pe timpul verii”, se arată în motivare.

Nu s-a putut stabili cu exactitate nici cantitatea lipsă din rezervoarele locomotivelor, în condițiile în care instalația de măsurare a consumului ”dă erori mari”, așa cum a recunoscut inclusiv personalul CFR audiat.

Procurorii au reținut că inculpatul Nicolae C. a cumpărat motorină de două ori, ”o dată 15 litri, altădată 20 de litri”, la prețul de 4 lei/litru (prețul la pompă era de aproximativ 5 lei). Bărbatul și-a recunoscut fapta și a declarat că știa de mulți ani că mecanicii de locomotivă vând combustibil. Tranzacția a fost făcută direct din tren, pe ruta Băbeni-Alunu.

După decizia Judecătoriei Horezu, procurorii au făcut apel, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Pitești, care a întors cu totul sentința. Astfel, după opt ani de cercetare penală și judecătorească, toți cei 38 de inculpați rămași în viață au fost găsiți vinovați pentru delapidare și condamnați la câte doi ani de închisoare.

Cel mai ghinionist a fost Nicolae C., care mai avea o condamnare cu suspendare din 2013, așa că în cazul lui s-a considerat că este recidivist. Prin urmare, el va executa cinci ani de închisoare pentru că a cumpărat motorină de la mecanicii de locomotivă, plus doi ani de suspendare a drepturilor civile. Asta dacă nu cumva va avea câștig de cauză cu recursul în anulare introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ultimele Articole