sâmbătă, decembrie 2, 2023
spot_img

Camera Deputaților: Închisoare de la doi la șapte ani pentru ceferiștii beți sau drogați la serviciu

Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect care aduce modificări Codului Penal, astfel încât ceferiștii beți sau drogați la serviciu sunt pasibili de închisoare de la doi la șapte ani. Pedeapsa privativă de libertate poate ajunge și până la zece ani în spatele gratiilor în cazurile mai grave.
La finele lunii august, după cum a relatat atunci Club Feroviar, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a înaintat o propunere legislativă care prevede închisoare pentru mecanicii de locomotivă (dar și alți angajați feroviari) ce vor refuza prelevarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Acum, inițiativa a devenit literă de lege, nemaifiind nevoie decât de promulgarea ei de către președintele Klaus Iohannis.
Astfel, părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani. De asemenea, angajaţii din domeniul feroviar cu atribuţii în siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport care au o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive primesc tot între doi şi șapte ani de închisoare, iar cei care provoacă accidente pe calea ferată, din cauză că sut băuţi sau sub influenţa drogurilor primesc o pedeapsă cu închisoare de la trei la zece ani şi interzicerea unor drepturi.

Ceferiștii beți sau drogați la serviciu vor ajunge în spatele gratiilor

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, în sensul incriminării refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive.
„Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
(1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive.
(3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.” , arată un amendament admis la raportul favorabil al proiectului de lege.
News.ro amintește că Senatul a adoptat iniţiativa legislativă, ca prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost unul decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Ultimele Articole