miercuri, mai 1, 2024
spot_img

Cîrstoiu, pe urmele lui Mitrea. Vrea să închidă Gara de Nord și s-o facă muzeu și parcare

Candidatul susținut de PSD și PNL la Primăria Capitalei, doctorul Cătălin Cîrstoiu, preia o idee mai veche a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea: închiderea Gării de Nord și transformarea ei în muzeu și parcare.

”Sistemul de transport din București a fost gândit ca și cum Gara de Nord ar fi fost punctul central al acestui sistem de transport. (…) Da, e necesară construcția unei noi gări, asta cu siguranță. Există terenuri care pot fi utilizate în sensul acesta. Gara poate rămâne pe loc, dar restrânsă ca activitate, transformată într-un muzeu, iar piața aia de acolo poate fi o veritabilă parcare subterană”, a declarat Cîrstoiu la Prima TV, citat de G4Media.

În alt context, doctorul Cîrstoiu a spus că a vrut să utilizeze transportul în comun din Capitală: ”Cel mai rapid mod de deplasare în Bucureşti este mersul pe jos. Pentru asta am încercat să folosesc şi metroul şi da, sunt omul singur din metrou. De-aia am încercat să utilizez şi tramvaiul, şi troleibuzul, şi propria maşină care arată cum spunea dl prim-ministru, că sunt un om foarte bogat. Nu-i aşa. Dragii mei, bogăţia mea porneşte mai mult din ce-am făcut, pentru că toată viaţa mea eu m-am ocupat de oameni”.Închiderea Gării de Nord, dorită de Ceaușescu, Mitrea și Tudorache

Desființarea principalei porți feroviare a României nu este o idee nouă. Fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu plănuia să demoleze clădirea Gării de Nord şi să o mute la marginea Bucureştiului. Totuși, edificiul a rămas pe amplasamentul inițial.

Apoi, la începutul anilor 2000, ministrul Transporturilor de la acea vreme, a vrut să mute și el principala poartă feroviară a țării, pentru a face inutil proiectul Pasajului Basarab, promovat de primarul general de atunci, Traian Băsescu. Gara a rămas însă pe vechiul amplasament, supraviețuind scandalului politic al vremii.

În 2019, ideea lui Miron Mitrea a fost repusă pe tapet de primarul de la acea vreme al Sectorului 1, Daniel Tudorache, care a spus că edificiul trebuie transformat într-un mall, urmând ca stația feroviară propriu-zisă să fie mutată mai la periferia orașului.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole