Incepe modernizarea unei noi sectiuni Praga-Brno

Administratorul infrastructurii feroviare din Cehia, SŽDC, a acordat companiilor Eurovia CS si Elzel Praha un contract privind lucrarile de modernizare la sectiunea de cale ferata Lysá nad Labem – Čelákovice, aflata pe linia de cale ferata dubla conventionala Praha-Vysočany–Lysá nad Labem. Principala componenta a proiectului este constructia unui nou pod de cale ferata pe raul Elba in apropiere de Čelákovice, la o distanta de 25 de km de Praga. Investitia planificata are o valoare totala de 1,47 de miliarde de coroane cehe (57 de milioane de euro), fara TVA si este cofinantata prin CEF (Mecanismul de Interconectare a Europei).
„O parte importanta a constructiei va fi inlocuirea podului peste raul Elba care nu raspunde actualei cereri de transport feroviar, in principal datorita latimii sale”, a declarat Jiří Svoboda, Directorul General al SŽDC.
Podul va fi inlocuit de o noua structura portanta si va include modificarea substructurii. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, podul va avea o inaltime de trecere de cel putin 5,25 de metri, comparativ cu inaltimea actuala de 4,7 metri, si chiar pana la 7 metri.
Principalele lucrari de constructie vor incepe anul viitor in martie si vor fi finalizate in noiembrie 2021. Toate lucrarile de constructie vor fi finalizate in 2022.
In cadrul cererilor de propuneri CEF pentru Transport din 2016, proiectul privind modernizarea liniei de cale ferata Lysa nad Labem – Celakovicelinia a avut un cost eligibil total de 51,15 milioane de euro cu o finantare recomandata in valoare de 42,5 milioane de euro.
Obiectivul principal al proiectului este eliminarea lipsei de capacitate a liniei pentru numarul in crestere de calatori si cresterea vitezei de deplasare la 140 km/h.
Linia se afla pe coridoarele retelei centrale TEN-T Orient/Est-Med si Rin-Dunare si face parte din proiectul global care are ca scop modernizarea liniei de cale ferata Praga-Brno. Acest proiect va contribui la cresterea capacitatii, sigurantei si fiabilitatii liniei si va reduce timpul de calatorie pentru transportul de pasageri si cel de marfa.