Prim-ministrul irakian a inaugurat zilele trecute lucrările de construcție la ceea ce ar urma să devină prima linie de cale ferată care va lega țara de Iranul vecin, un partener politic și economic important. Linia Irak – Iran va aduce dezvoltare.
„Proiectul de conexiune Basra-Chalamja” va lega principalul oraș portuar Basra din sudul Irakului de vasta rețea feroviară iraniană prin punctul de trecere a frontierei Chalamja, a declarat pentru AFP un oficial al Ministerului Transporturilor.
Se estimează că proiectul liniei Irak – Iran va dura „între 18 și 24 de luni”.
Obiectivul este de a putea transporta „călătorii din Republica Islamică Iran și din țările din Asia Centrală” către orașele sfinte șiite, a declarat premierul Mohammed Shia al-Sudani într-un discurs.
El a precizat că proiectul a fost în discuție ani buni înainte de a se ajunge la un acord în 2021.
În timpul ceremoniei de sâmbătă, Sudani a pus o piatră de temelie simbolică alături de primul vicepreședinte al Iranului, Mohammad Mokhber.
Sudani a mulțumit Teheranului pentru operațiunile de deminare planificate la graniță pentru a deschide calea pentru linia de tren și pentru un pod feroviar peste calea navigabilă Shatt al-Arab, unde râurile Tigru și Eufrat converg înainte de a se vărsa în Golf.
Irakul și Iranul au purtat un război de opt ani în anii 1980, după ce Saddam Hussein și-a invadat vecinul în urma revoluției islamice din Iran din 1979.
Mokhber a salutat proiectul „strategic” despre care a spus că va fi finalizat „în următorii doi ani”, a relatat presa de stat iraniană.
Jumătate din cei 32 de kilometri (20 de mile) de cale ferată planificați vor fi pe partea iraniană a frontierei, a precizat agenția oficială de presă IRNA.
Răvășit de război și afectat de o corupție galopantă, Irakul bogat în petrol suferă de o infrastructură de slabă calitate, inclusiv autostrăzi și căi ferate învechite.
Guvernul lui Sudani a lucrat la crearea unui număr tot mai mare de parteneriate regionale.
În luna mai, Bagdadul a dezvăluit un proiect în valoare de 17 miliarde de dolari, cunoscut sub numele de „Ruta dezvoltării”, pentru un drum și o cale ferată care se întinde pe o distanță de 1.200 de kilometri de la granița nordică a Irakului cu Turcia până la Golf, în sud.