vineri, octombrie 11, 2024
spot_img

Încă un hotel din România pică victima „geniului” în afaceri al lui Gruia Stoica

„Gospodarul” și „geniul” afacerilor feroviare Gruia Stoica a cumpărat un hotel în fața Primăriei Municipiului Reșița după care l-a părăsit, clădirea având în prezent geamuri sparte, tencuiala căzută și pomi crescuți prin acoperiș. Aceasta spre disperarea primarului care vede zi de zi pe geamul său din Primărie delăsarea lui Stoica. Primarul Popa îl amendează non-stop pe afacerist, fără rezultat însă.

Așijderea hotelului Ciucaș din Poiana Brașov, care are placaje pe geamuri și este în modernizare de ani buni. Pentru starea hotelului Semenic din Reșița, Gruia Stoica a fost amendat de 28 de ori și a plătit o mică parte din amenzi. În schimb, el pretinde că… nu e lăsat să facă treabă, adică să repare clădirea deținută. El are mai multe afaceri făcute praf după ce și-a băgat nasul în ele, cum se zice.

Amenzile pentru proprietarul Hotelului Semenic din centrul Reșiței curg fără oprire, potrivit ziare.com. Primarul Ioan Popa spune că aceasta este singura soluție pentru a rezolva problema clădirii abandonate de mai mulți ani, care se află într-o stare avansată de degradare și reprezintă o rușine pentru centrul orașului, chiar în fața Primăriei Reșița.

Situația s-a agravat în vara acestui an, după ce o grindă de beton, grea de aproximativ 15 tone, s-a desprins de pe clădirea aflată în paragină și a căzut. Doar șansa a făcut ca, în acele momente, să nu treacă nimeni prin zonă. Altfel, tot incidentul s-ar fi putut încheia cu pierderi de vieți omenești.

Primarul Municipiului Reșița, dus cu preșul

Primarul Reșiței a detaliat măsurile pe care le-a luat în legătură cu acest imobil. “Vreau să înțelegeți ce a făcut Primăria de când sunt eu în funcție, în legătură cu acest obiectiv. În primul rând, l-am avertizat pe Gruia Stoica de nenumărate ori. Am fost la București de două ori personal: o dată la biroul lui Gruia Stoica și o dată la el acasă. M-a chemat la el acasă, să-mi explice cum stau lucrurile. Este un tip controversat, a avut situații în care a fost condamnat la închisoare pentru diverse probleme legate de calea ferată. Nu m-a interesat acest aspect. I-am spus de fiecare dată când am avut ocazia, fie direct, fie telefonic, fie prin mesaje, că îl rog foarte frumos să facă ceva cu acest hotel, mai ales după ce am terminat Centrul Civic. De fiecare dată, răspunsul lui a fost ‘Da, vedem, o să vedem, o să venim, o să facem’”, a spus Popa.

Conform primarului, administrația locală a aplicat sancțiuni repetate împotriva proprietarului, dar majoritatea acestora au fost contestate în instanță. Până în momentul de față, dintr-o situație pusă la dispoziție de Primăria Municipiului Reșița reiese că s-au adunat 28 de amenzi, în valoare totală de 517.500 de lei, din care s-au achitat doar 91 de mii de lei. Restul sancțiunilor sunt ori contestate în instanță, ori neplătite.

Până nu cade clădirea în capul cuiva judecătorii nu cred că e pericol public

„Noi am încercat să respectăm ceea ce legislația ne impune și ne obligă să facem, prin măsuri aplicate de diferite servicii din Primărie, de-a lungul timpului. Majoritatea acestor sancțiuni au fost contestate de Gruia Stoica. Nu sunt o persoană care să comenteze deciziile judecătorești, dar haideți să vă dau un exemplu. La o amendă pe care am dat-o din cauza stării clădirii – în care cresc copaci, sunt geamuri sparte, cu poze atașate pentru a arăta aceste probleme – instanța a considerat că nu are toate informațiile necesare pentru a individualiza sancțiunea aplicată, astfel că nu se cunosc toate împrejurările care ar putea ajuta la aprecierea gravității faptei. Judecătorul a spus că nu avem suficiente dovezi că această clădire prezintă pericol public. La recurs, la tribunal, s-a constatat că sunt: elemente de clădire căzute, tencuială degradată, scări deteriorate, vegetație care crește pe terase, spațiu degradat, dar s-a decis să-i fie înjumătățită amenda. Fac un apel și la instanțe să nu mai fie atât de permisive cu acest gen de situații, pentru că acestea pot duce la consecințe foarte grave și la pierderi de vieți omenești”, a încheiat Popa.

Gruia Stoica ține din inimă să repare hotelul, dar nu este lăsat

De cealaltă parte, Gruia Stoica, proprietarul firmei care deține Hotelul Semenic, are o altă perspectivă asupra situației.

„Eu nu știu exact ce se întâmplă acolo, la Reșița, pentru că este o acțiune minoră pentru grupul nostru de firme. Există altcineva care se ocupă de situația de acolo și, din câte știu, s-au investit foarte mulți bani în zonă, mai ales acum, după acel incident minor. Este ciudat cum, de fiecare dată când încerc să salvez societatea, adică hotelul, să-l scot din situația în care se află, pentru a mă putea implica și a-l reabilita, ajung în aceeași situație”.

Citește integral cum se apără Gruia Stoica pe site-ul ziare.com

Hotelul Ciucaș, cumpărat și părăsit

Un alt hotel care a simțit „geniul” în afaceri al lui Gruia Stoica este hotelul Ciucaș din Poiana Brașov. La 20 de ani de la cumpărare hotelul este închis pentru o renovare care nu se știe dacă a fost demarată și dacă se va încheia vreodată. Hotelul Ciucaș nu mai este funcțional din 2005, an în care a fost distrus într-un incendiu.

În 2007, Gruia Stoica îşi anunţa intenţia de a ridica gradul de confort al hotelului de la trei la cinci stele în urma unor investiţii de 20 de milioane de euro. După apariţia crizei financiare însă, lucrările de modernizare au fost abandonate. Gruia Stoica a cumpărat Hotelul Ciucaș de la afaceristul brașovean Dan Tartagă, care controla firma Poiana Ciucaș, cea care administrează hotelul, în urma unei privatizări dubioase realizate în 2001.

Potrivit planurilor iniţiale, hotelul ar urma să se transforme într-un complex turistic multifuncţional cu capacitate de 250 de camere. Hotelul va dispune în acelaşi timp de restaurante, şase săli de conferinţă cu o capacitate de 500 de locuri, precum şi de o zonă de agrement care va include sală de cinema, piscină, Spa sau bowling. Mărețele planuri au fost doar pentru îmbrobodirea presei, căci și acum hotelul stă cu placaje în geamuri, fără vreun utilaj de construcții vizibil în vecinătatea clădirii.

Citește și Gruia Stoica pune pe butuci un brand românesc vechi de 50 de ani

 

IN THE SPOTLIGHT

Ciclul universitar la Facultatea de Căi Ferate, Dumuri și Poduri a început cu „Bazele Carierei Inginerului CFDP”

Am putea spune că a devenit deja o tradiție pentru Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri să deschidă ciclul universitar cu „Bazele Carierei...

Ultimele Articole