spot_img
sâmbătă, septembrie 24, 2022
spot_img

Încă o idee: Transport gratuit, doar studenților fără restanțe

Eugen Teodorovici comisar europeanNicio zi fără o nouă idee a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici. După ce a condiționat acordarea gratuităților către studenți de diferite criterii, ministrul de Finanțe vine cu încă o propunere. Gratuitățile să fie acordate doar celor care nu au restanțe.

Ministrul Finanţelor a declarat joi, că vrea să condiţioneze gratuitatea studenţilor la transportul feroviar de performanţa academică . „De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

Teodorovici a afirmat că facilităţile actuale pentru studenţi privează alte categorii sociale de posibilitatea de a avea transport gratuit. Numărul mare de studenţi care circulă cu trenul privează multe alte persoane de avea acces la această formă de transport, în viziunea ministrului.

„De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii. Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război şi merge la ghişeu. Şi vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Şi i se spune: ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate. Este corect?”, a declarat Teodorovici.

Teodorovici crede că limitând călătoriile gratuite pe sectorul feroviar pentru studenţi gratuitatea se poate aplica și pe alte mijloace de transport, precum domeniul rutier şi naval.

„În primul rând de ce pe calea ferată? De ce nu şi pe rutier şi pe naval? Sunt studenţi, copii în Turcia care nu au nici cale ferată, nici transport rutier. Asta este zona în care ei trăiesc, nu trebuie să fie (gratuitate n.r.) şi pe naval?” a mai spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul vrea să condiţioneze toate aceste gratuităţi de perfomanţa academică: „De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi. Vine statul şi suportă şi încurajează învăţatul cu note bune şi note mari”.

Varianta definitivă, lămurită până la rectificarea bugetară

Informațiile lansate de ministrul de Finanțe par mai degrabă o testare a opiniei publice în privința modificărilor. În urmă cu o săptămână ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul va adopta prin lege limitarea numărului de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi.

”Propunerea este legată de ceea ce am aplicat şi anul trecut, în zona studenţilor, că şi gratuitate pe calea ferată. O propunere, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor. Putem discută limitarea numărului de călătorii în fiecare an şi alte categorii de români pentru care să se aplice aceste gratuităţi. Un număr limitat de călătorii. De asemenea vârstă până la care să se aloce această gratuitate pe calea ferată, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm şi de situaţia la învăţătură în universităţi sau facultăţi, să nu avem studenţi repetenţi sau restanţe”, a declarat Eugen Teodorovici.

”Până pe 31, în momentul rectificării bugetare, se va luă o decizie şi în privinţă acestor măsuri. Sunt măsuri care trebuie să fie luate pentru că este logic şi sunt măsuri care vor asigură şi pe anii următori o sustenabilitate dorită. Nu sunt măsuri luate din lipsă de bani”, a mai adăugat Teodorovici.

Propunerile ministrului nu sunt văzute cu ochi buni inlcusiv de colegi ai săi din Cabinetul Dăncilă.

Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au avut o întâlnire acum o săptămână cu Ecaterina Andronescu, la sediul Ministerului Educației, unde au discutat despre intenția reprezentanților Guvernului de a limita drepturile studenților la transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor.

”Doamna ministru ne-a transmis că la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii nu trebuie să existe segmentări bugetare care să afecteze transportul gratuit al studenților cu trenul sau acordarea burselor, iar în cazul în care vor apărea astfel de propuneri, nu vor avea susținerea MEN. ANOSR va face toate demersurile necesare pentru ca Guvernul României să nu recurgă la măsuri care să afecteze studenții. Astfel, continuăm discuțiile cu decidenții pentru a ne asigura că situația actuală în ceea ce privește bursele și transportul feroviar nu va fi modificată”, spun reprezentanții ANOSR.

 

Ultimele Articole