sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Încă o Federație sindicală CFR va declanșa grevă de avertisment

Alianța Sindicală a Federațiilor “Drum de Fier – Elcatel”, organizație reprezentativă la nivel de unitate CFR SA, va declanșa o grevă de avertisment în data de 15.09.2023.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, Elcatel anunță și motivele protestului:
– neîncheierea contractului colectiv de muncă, din cauza lipsei bugetului de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2023;
– aplicarea prevederilor Legii 195/2020 și respectarea ierarhizării salariale corespunzătoare atribuțiilor, responsabilităților și calificărilor specifice fiecărei funcții;
– asigurarea condițiilor de muncă și a echipamentului individual de protecție;
– asigurarea unei finanțări corespunzătoare a sistemului feroviar.
Sindicaliștii spun că de mai bine de 30 de ani, lucrătorii feroviari își desfășoară activitatea în aceleași condiții de muncă precare, fără grupuri sanitare, echipament individual de protecție adecvat, lipsa de personal generând un număr foarte mare de ore suplimentare, aspect care afectează starea de sănătate a salariaților.
Prin adoptarea Legii 195/2020 de către Parlamentul României, autoritatea legislativă a Statului Român a considerat sectorul feroviar, un element de importanță vitală al economiei naționale, stabilind cadrul legal care să creeze premisele unei piețe a forței de muncă feroviare care să atragă personal calificat, în vederea creșterii gradului de siguranță pe calea ferată.
„Puterea executivă are obligația de a respecta voința autorității legislative și de a asigura finanțarea corespunzătoare, pentru a pune în aplicare prevederile legii și pentru a stopa degradarea infrastructurii feroviare.
Sistemul feroviar are nevoie urgent de personal, personal calificat și specializat în meserii care nu se regăsesc în alte sectoare ale economiei naționale , motiv pentru care prin greva de avertisment dorim să atragem atenția factorilor de decizie și a opiniei publice de la nivelul Guvernului României cu privire la faptul că este nevoie urgent de implicare pentru a evita blocarea sistemului feroviar”, spun sindicaliștii.
Reamintim că la finele lunii august și Federația Mișcare Comercial Vagoane a anunțat proteste. „Din păcate, așa cum s-a întâmplat în fiecare guvernare care s-a angajat să rezolve problemele căii ferate, aflată, așa cum bine se știe, de ani și ani de zile, în moarte clinică, noi, ceferiștii, constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorități formulată cu claritate și public de către lucrătorul feroviar”, au arătat reprezentanți ai Federației într-un comunicat de presă.

Ultimele Articole