Autoritatea pentru Reformă Feroviară a amânat din nou termenul de depunere a ofertelor la licitația de achiziție a 12 automotoare cu hidrogen.
Dacă termenul inițial era la finele acestei luni, noul termen, potrivit anunțului publicat zilele trecute în Sistemul Electronic de Achiziții Publice este 15 aprilie. Corespunzător se prelungește și termenul până la care ofertele trebuie să fie valabile, noul termen fiind 15.10.2025.
Este a treia amânare a termenelor, alte măsuri similare fiind decise la datele de 17.12.2024 și 04.02.2025.
Deși documentația de licitație a suferit mai multe clarificări, persistă în continuare problemele cu cerințele ridicate. De exemplu, prețul hidrogenului de propulsie ce trebuie luat în calcul și a cărui asigurare pică în sarcina ARF este neclar, deși are un impact în valoarea finală a ofertelor financiare. De aceea este posibil ca în continuare ARF să nu primească nicio ofertă, iar în situația în care totuși o primește, derularea contractului să se îngreuneze.
Ar fi a patra licitație pentru trenurile cu hidrogen
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat la începutul lunii decembrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anuntul de participare numărul CN 1075859 privind achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, precum și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestor automotoare, necesare funcționării respectivelor automotoare pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea extinderii la 30 de ani.
„Reamintim că licitația a fost anulată succesiv de trei ori, din cauza lipsei ofertelor, în cazul a două proceduri, dar și a depunerii unei oferte neconforme, în cazul celei de-a treia. Proiectul de achiziție, derulat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas esențial către adoptarea tehnologiilor verzi și îmbunătățirea mobilității sustenabile în România”, scria atunci ARF într-o postare publică. Acum, termenul limită de depunere a ofertelor este 31 martie.
Toleranță mai mare față de indisponibilitatea trenurilor
La începutul anului trecut, Ștefan Roșeanu, președinte ARF, făcea declarații extrem de critice la adresa soluției tehnice a trenurilor cu hidrogen.
„Avem în derulare licitaţia cea mai complicată, cea a trenurilor pe hidrogen. Avem semnale că de data aceasta am lăsat suficient de jos coada, cât să ajungem aproape de ceea ce poate de fapt industria să facă, pentru că ceea ce s-a lăudat industria în 2021 n-are nicio legătură cu realitatea. Şi pentru că este una dintre bornele PNRR, a trebuit să facem compromisuri peste compromisuri. Vă dau un exemplu, cel mai concludent: dacă în toate celelalte licitaţii fiabilitatea pe care noi o cerem este de peste 98%, deci avem punctaj între 98% şi 99,99%, aici a trebuit să scădem cerinţa de fiabilitate la 90% – şi încă primim semnale că s-ar putea ca nici la 90% să nu poată trenurile să fie garantate, pentru că, în realitate, trenuri pe hidrogen, în Occident, au ajuns să stea la gard, deoarece celulele de producţie a energiei electrice nu funcţionau aşa de bine în timpul rece, cum s-a crezut în fazele de prototip”, afirma atunci Ștefan Roşeanu, la un eveniment dedicat infrastructurii de transporturi și logistică.
Actuala disponibilitate a trenurilor solicitată de ARF la trenurile cu hidrogen este 90% față de 98% disponibilitate minimă cerută în 2020 la prima licitație de trenuri electrice interregionale (actualele trenuri Alstom Coradia).