spot_img
joi, martie 30, 2023
spot_img

Inaugurarea Terminalului Granitul se amână din nou. Nu e alimentare cu energie electrică

Anunțată ultima oară pentru luna august, inaugurarea Terminalului Granitul, care cuprinde și bucla de întoarcere a tramvaielor de la capătul Șoselei Pantelimon, se amână din nou, până la 1 noiembrie. Anunțul a fost făcut joi dimineață, la fața locului, de primarul general Nicușor Dan, care a explicat că parcarea este gata, dar nu există alimentare cu energie electrică. Terminalul ar fi trebuit să fie gata încă din 2014.

Adrian Bărbulescu

inaugurarea Terminalului Granitul Terminalul Multimodal Granitul

”Parcarea supraetajată din Pantelimon este o lucrare care este gata în proporție de 99%. Tot ce lipsește în acest moment este un post de transformare. A existat un acord cu Enel pentru care să fie deja realizat încă din 2019, însă Primăria nu şi-a achitat obligațiile de plată și s-a schimbat legea între timp, trebuie să facem noi. Asta este tot ce mai lipsește în acest moment. Am semnat acordul pentru act adițional, ne mai lipsesc 80 de zile din care 70 de zile aducerea materialelor și 10 zile instalarea, deci foarte probabil mai devreme de 1 noiembrie o să avem această parcare funcțională”, a spus primarul general.

El a ținut să precizeze că la momentul preluării mandatului, această construcție avea un stadiu fizic de realizare de 55%, care acum a ajuns la 99%.

De la 1 noiembrie, tramvaiele se mută pe linia 5

”Vreau să mulțumesc constructorului  pentru că a continuat să lucreze în ritmul la care s-a angajat, chiar dacă noi nu am fost în stare să plătim în ritmul la care noi ne-am angajat. După cum știți, Primăria Capitalei a avut un blocaj financiar din care am reuşit să ieșim abia în lunile martie-aprilie. Mulțumesc constructorului care a muncit, practic, pe banii lui și evident că o să ne achităm de toate sarcinile. Vreau din nou să întăresc mesajul că suntem oameni serioşi. Am plătit parte importantă din datorii… şi cu mediul bancar de care avem nevoie pentru a realiza investiţii viitoare”, a spus edilul.

Nicușor Dan a precizat că pe 1 noiembrie se vor putea muta tramvaiele bidirecționale, care circulă acum pe linia 55 de pe Șoseaua Pantelimon, înapoi pe linia 5: ”Acesta este motivul pentru care nu se circulă azi pe linia 5 – faptul că nu avem suficiente tramvaie cu două direcții, cele cu posibilitatea ca vatmanul să se mute de la un capăt la celălalt să meargă în direcţia opusă. Când această parcare va fi gata, vom avea tramvaie simple care să facă bucla pe sub parcarea pe care suntem noi şi tramvaiele cu două direcţii pe care le folosim acum vor fi mutate la linia 5”.

Inaugurarea Terminalului Granitul, promisă pentru luna august

bugetul Capitalei pe 2021 licitația de tramvaie de 18 m Consiliu de Administrație la STB Nicușor Dan la 20 de zile Nicușor Dan despre licitația pentru tramvaieLa finele lunii trecute, Primăria Municipiului București promitea că Terminalul Multimodal Granitul și bucla de întoarcere a tramvaielor vor fi gata în luna august.

”Termenul de finalizare a lucrărilor este luna august 2021, tramvaiele urmând sa întoarcă pe noua buclă din cadrul terminalului începând cu această lună. Lucrările în ansamblu la obiectivul de investiții <Reabilitare sistem rutier și linie de tramvai Șoseaua Iancului și Șoseaua Pantelimon> vor mai dura aproximativ trei luni. În urma verificărilor efectuate în teren, s-au constatat o serie de deficiențe și s-a stabilit, de comun acord cu antreprenorul, că este necesară remedierea acestora și finalizarea tuturor lucrărilor (inclusiv Park & Ride) în vederea efectuării Recepției la terminarea lucrărilor la acest proiect”, preciza Municipalitatea ca răspuns la o solicitare adresată în acest sens de Club Feroviar.

Sorin Oprescu promitea inaugurarea Terminalului Granitul în 2014

Modernizarea liniei de tramvaiLucrările la acest terminal multimodal au început în iunie 2013, odată cu cele de modernizare a șoselelor Iancului și Pantelimon – parte carosabilă și cale de rulare a tramvaielor.

Inițial, termenul de finalizare a lucrării era 10 august 2014, după cum promitea primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu. De atunci însă la conducerea Primăriei Capitalei au mai fost încă patru edili generali – Ștefănel Dan Marin, Răzvan Sava (ambii interimari), Gabriela Firea și Nicușor Dan – iar lucrarea tot nu e gata. Între timp, din subterană, parcarea a devenit supraterană.

Până în 2019, în locul unde ar fi trebuit să fie terminalul era doar o mare groapă. Și asta pentru că în 2014 Tehnologica Radion a intrat în insolvență. Apoi, în august 2014, patronul companiei, Teodor Berna, a fost arestat preventiv într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu, potrivit procurorilor, în valoare de 100 milioane de euro. După acest episod, lucrările pe Șoseaua Pantelimon s-au oprit definitiv.

Ele au fost reluate pe baza unui nou contract semnat cu Primăria Capitalei la finele lunii iulie 2019, în valoare de 21 milioane de euro, cu un consorțiu format din TIAB SA, Tehnologica Radion și VIA Proiect. Pe scurt, cu exact aceeași asociere care ar fi trebuit să finalizeze lucrările pe 10 august 2014, conform panoului de identificare a investiției care era prezent pe șantier.

Ultimele Articole