Imprumut BERD pentru modernizarea depoului operatorului sarb de pasageri

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a furnizat 47 de milioane de euro operatorului feroviar de calatori din Serbia, Srbija Voz, pentru finantarea extinderii si modernizarii depoului pentru servicii de intretinere din Zemun, la periferia Belgradului.
Acordul pentru prima transa de 30 de milioane de euro a fost semnat la 7 decembrie de Ministrul de Finante, Dušan Vujović, si Directorul General al Srbija Voz, Jugoslav Jovic, reprezentand Serbia, si Directorul pentru Transport, Sue Barrett, si Directorul pentru Serbia, Daniel Berg, din partea BERD.
„Acest proiect va asigura durabilitatea si fiabilitatea parcului nostru de trenuri noi si moderne, in special, a noilor noastre automotoare electrice achizitionate, de asemenea, cu ajutorul fondurilor cu titlu de imprumut acordate de BERD. Prin urmare, dorim sa multumim Guvernului Serbiei, Ministerului Constructiilor, Traficului si Infrastructurii si BERD pentru sustinerea dezvoltarii si promovarii transportului feroviar in Serbia”, a declarat Directorul General al Srbija Voz, Jugoslav Jovic.
Proiectul va creste capacitatea de furnizare a serviciilor de intretinere ca parte a modernizarii sistemului feroviar din Serbia. Depoul Zemun va deveni principala locatie pentru intretinerea parcului de vehicule al operatorului, dar si singura locatie potrivita pentru automotoarele electrice recent achizitionate, de asemenea, cu ajutorul BERD.
„Facilitatile moderne si eficiente de intretinere a materialului rulant sunt necesare pentru operarea sustenabila a companiei. Credem ca proiectul va promova transferul modal de la rutier la feroviar, sustinand tranzitia catre o economie verde in Serbia”, a declarat Sue Barrett, Director BERD pentru Transport.
Pe langa imbunatatirea servicillor de intretinere, proiectul va spori calitatea serviciilor de calatori, durata de viata a parcului de vehicule, precum si cresterea transportului feroviar de calatori. Transferul de la rutier la feroviar, dar si emisiile de CO2 scazute care il insotesc, se numara printre beneficiile ecologice care includ si planurile de integrare a tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic in proiect. In plus, va fi adoptat si implementat un plan de actiune care va imbunatati si mai mult guvernanta corporativa.