spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

Igor Dodon ar fi știut de hoțiile de la CFM. Serviciile de Informații l-ar fi avertizat

Serviciul moldovean de Informații și Securitate (SIS) l-ar fi informat pe Igor Dodon încă în decembrie 2019 despre furturile de milioane de la CFM, susține politicianul basarabean Renato Usatîi.

locomotive noi la CFM
Igor Dodon ar fi știut de hoțiile de la CFM

Serviciul de Informații și Securitate l-a informat pe Fostul președinte Igor Dodon încă în decembrie 2019 despre furturile de milioane de la Calea Ferată a Moldovei, potrivit unei postări a politicianului basarabean. Un raport despre delapidările de milioane de dolari a celei mai mari întreprinderi de stat a primit și fostul premier Ion Chicu. „Cu toate acestea, autoritățile de atunci nu au întreprins nicio acțiune pentru a opri flagelul, ci s-au limitat doar la a schimba conducerea întreprinderii cu oameni de “încredere””, spune el.

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a prezentat drept probă raportul trimis în data de 10 decembrie 2019, de șeful SIS-ului Alexandru Esaulenco, președintelui țării și șefului Guvernului. În paginile documentului sunt descrise în detalii schemele criminale, care au dus la prăbușirea căii ferate. De asemenea, raportul conține numele a zeci de companii, numele proprietarilor și beneficiarilor acestora, de la care compania feroviară a achiziționat piese de schimb, combustibil, lubrifianți și alte bunuri cu prețuri de până la 300% mai mari decât cele de pe piață. Totodată, în baza unei scheme a fost monopolizat traficul de marfă al întreprinderii. Acesta funcționa cu tarife umflate și în interesul unui grup restrâns de companii.

În total datoriile salariale pentru câteva luni se ridică la 100 de milioane de lei, spune președintele Federației Sindicatului Feroviarilor, Ion Zaporojan. Dar sunt patru filiale în care nu s-au achitat lefurile pe luna octombrie. Circa șapte mii de angajați nu și-a văzut banii câștigați de trei luni: noiembrie, decembrie și ianuarie. Datoriile CFM în întregime însă ajung la aproape jumătate de miliard de lei.

Un raport recent al Curții de Conturi dezvăluia situația critică în care se află compania. Documentul a indicat un supraconsum de carburanți și lubrifianți de peste 400 de tone și, respectiv, 250 de tone, cu prejudiciu total de zece milioane de lei. În raportul Curții de Conturi se mai arată că CFM a suportat cheltuieli sporite pentru alimentarea autoturismelor personale ale angajaților, fără a fi implementat un mecanism de monitorizare. Este vorba de 62 de mii de litri de combustibil, în sumă de aproape un milion de lei.

Curtea de Conturi mai notează că administrația CFM a cumpărat nejustificativ bunuri în valoare de peste 51 de milioane de lei. Conducerea Căilor Ferate spune că a luat act de raportul de audit și că în baza acestuia a fost emis un ordin intern, în care au fost punctate toate recomandările auditorilor, astfel ca neconformitățile să fie lichidate. Între timp, Curtea de Conturi a sesizat Procuratura Generală. (D.C.)

Ultimele Articole