spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

IFN Finance One a fost radiată. Lovitură pentru Călin Mitică și Ovidiu Silaghi

Instituția Financiară Nebancară Finance One a fost radiată în mod oficial de către Banca Națională a României. Societatea era folosită de companiile controlate de Călin Mitică pentru a depune garanții la licitații.

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 473 din 12 mai 2022 a apărut o Hotărâre ”privind radierea societății Finance One IFN – SA din Registrul general și din Registrul special Instituții Financiare Nebancare și, implicit, interzicerea desfășurării activității de creditare”.

Hotărârea a fost adoptată de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa din data de 15 aprilie 2022 și a intrat în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial. Neregulile care au dus la această decizie sunt numeroase și pot fi consultate AICI.

Finance One a fost radiată. Administrator era Ovidiu Silaghi

Finance One a fost radiată scrisori de garanție fantomă Dosarul AstaldiFinance One IFN făcea parte din grupul de firme Capidava, de care nu erau deloc străine societățile controlate de Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup, Transferoviar Călători și Remarul 16 Februarie, așa cum a mai scris Club Feroviar.

Și de grupul Capidava nu sunt străini nici foști oficiali de rang înalt ai statului român. Unul dintre ei este fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi (în perioada 7 mai-21 decembrie 2012), care figurează ca administrator la Finance One IFN.

De la această IFN, Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca a depus o scrisoare de garanție bancară la licitația lansată în luna octombrie a anului trecut de Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători pentru repararea locomotivelor electrice, în valoare de 35 de milioane de euro. Este vorba de licitația ce are ca obiect ”Servicii de reparaţii planificate tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW cu montare instalaţie pentru comanda locomotivei şi alte servicii de reparaţii constatate în prezenţa Recepţiei CFR pe fluxul de reparaţie tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW”.

Capidava, condusă de ”locotenentul” lui Călin Mitică

Una dintre persoanele puternic implicate în grupul Capidava, care emite polițe de asigurare fantomă, este Vlad Ghinescu, care a deținut importante funcții de conducere în cadrul ”imperiului” lui Călin Mitică. În perioada 2016-2019, el a fost director Comercial la Transferoviar Grup SA, iar în intervalul 2018-2019 a deținut în paralel și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Remarul 16 Februarie SA.

Un alt personaj-cheie este Sebastian Celea, autorul unor escrocherii imobiliare de răsunet în Franţa, unde a şi făcut un an şi jumătate de închisoare. Numele lui a ținut o perioadă bună prima pagină a ziarelor din Hexagon.

Ultimele Articole