Partidul Laburist din Marea Britanie promite ieftinirea biletelor de tren și naționalizarea căilor ferate

2 decembrie 2019

Partidul Laburist din Marea Britanie a promis ieftinirea biletelor de tren cu o treime, dacă va câştiga alegerile parlamentare din 12 decembrie.

ieftinirea biletelor de tren

Potrivit laburiştilor, preţul călătoriilor cu trenul reglementate va fi mai mic cu 33% începând din ianuarie. De asemenea, vor fi disponibile tarife mai mici la călătoriile cu trenul pentru muncitorii part-time, în timp ce călătoriile pentru cei cu vârsta de până la 16 ani vor fi gratuite. Reducerea cu 33% a preţului călătoriilor cu trenul ar urma să coste 1,5 miliarde lire sterline pe an, a estimat Partidul Laburist, precizând că banii vor veni de la bugetul actual al Departamentului Transporturilor, care este finanţat de taxa de drum.

Anterior, liderul laburiştilor Jeremy Corbyn şi-a anunţat intenţia de a renaţionaliza căile ferate dacă va câştiga alegerile din 12 decembrie. Alte măsuri populare anunţate de laburişti sunt ajutoare pentru părinţii cu copii mici, cursuri gratuite la universitate şi mai mulţi bani pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, toate finanţate prin taxe mai mari pentru companii şi cei cu câştiguri mari.

“Reluarea controlului asupra căilor noastre ferate este singura modalitate prin care putem reduce preţurile şi să creăm o reţea feroviară care este adecvată pentru viitor”, a declarat liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn.

În replică, ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a apreciat că planul reprezintă “o nouă încercare disperată a laburiştilor de a distrage atenţia de la incapacitatea lor de a fi cinstiţi cu oamenii cu privire la poziţia lor faţă de Brexit şi a faptului că vor creşte taxele pentru muncitorii cu venituri mici şi medii din întreaga ţară”.

Până la ieftinirea biletelor de tren, vine scumpirea

Până să vină ieftinirea promisă de laburiști, începând cu data de 2 ianuarie 2020, se scumpesc biletele de tren în Marea Britanie, în medie cu 2,7%.

Paul Plummer, directorul executiv al Rail Delivery Group (RDG), care reprezintă operatorii feroviari, spune că pasagerii vor avea la dispoziție cu 1.000 de vagoane moderne în plus și cu 1.000 de trenuri zilnice mai mult în 2020. ” Industria va continua să facă eforturi pentru modificarea modului de reglementare a tarifelor, pentru a permite o gamă mai bună de tarife accesibile, combinate și potrivite și reducerea supraaglomerării pe unele dintre cele mai aglomerate rute”, a precizat Plummer.