luni, februarie 26, 2024
spot_img

ÎCCJ tărăgănează decizia prin care Rolling Stock Company trebuie să primească bani de la Fisc

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit termen abia la primăvară în procesul în care Rolling Stock Company (RSC) trebuie să primească de la Fisc aproape un milion de euro.

RSC, ai cărei acționari sunt Grup Feroviar Român și CFR Marfă și are ca obiect principal de activitate închirierea de locomotive şi vagoane în afara României, nu a reușit să-i convingă pe judecătorii instanței supreme să accepte preschimbarea termenului stabilit într-un proces în care se judecă cu ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, relatează Just News.

”Respinge cererea formulată de intimata-reclamantă Rolling Stock Company S.A. privind preschimbarea termenului stabilit pentru 25 mai 2023 în dosarul nr. 4835/2/2019 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Definitivă. Pronunţată astăzi, 24 noiembrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia ÎCCJ.

Totul a pornit în 2016, când organele de inspecție fiscală din cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili au emis o Decizie de impunere privind obligațiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecția fiscală pentru persoane juridice. Astfel, compania deținută de CFR Marfă și GFR ar fi trebuit să plătească următoarele sume: 10.340.947 lei impozit pe profit stabilit suplimentar; 6.899.111 lei accesorii aferente impozitului pe profit; 4.289.965 lei TVA stabilită suplimentar; 691.004 lei accesorii aferente TVA.

RSC a plătit sumele stabilite prin Decizia de impunere, în cursul anilor 2016-2017. Ulterior, Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația formulată de RSC și a anulat Decizia de impunere.

Apoi, în august 2019, Rolling Stock Company SA a solicitat Curții de Apel București ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună recunoașterea dreptului reclamantei la dobânda legală în materie fiscală, începând cu ziua în care a operat stingerea creanței fiscale și până în ziua restituirii sau compensării creanței sale rezultate în urma anulării actului administrativ fiscal.  Dobânda a fost evaluată la valoarea de 4.711.630,82 lei. Totodată, RSC cerea obligarea Fiscului la achitarea efectivă, în termen de cel mult 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, a sumei datorate cu titlu de dobândă, actualizată în raport cu rata inflației, până la data plății efective. În fine, se cerea obligarea pârâtei la plata de penalități către RSC în cuantum de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, în situația neîndeplinirii în termen a obligațiilor stabilite de instanță în urma admiterii primelor capete de cerere.

Instanța de fond a dat dreptate Rolling Stock Company

Instanța de fond – Curtea de Apel București – a dat dreptate societății Rolling Stock Company SA, apreciind că este îndreptățită la obținerea dobânzii aferente sumelor plătite de aceasta în baza deciziei de impunere admise ulterior.

Astfel, instanța a obligat ANAF la plata către reclamantă a sumei de 4.666.388 lei, reprezentând dobânda aferentă sumelor plătite de RSC în baza Deciziei de impunere. De asemenea, a obligat pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în valoare de 4.350 de lei.

Viitor incert pentru compania deținută de CFR Marfă și GFR

În prezent, RSC se confruntă cu probleme generate de situația financiară precară a unuia dintre acționarii săi, CFR Marfă. După cum a scris aici Club Feroviar, conducerea CFR Marfă a anunțat că vrea dizolvarea companiei și returnarea materialului rulant adus drept contribuție la formarea societății. În replică, GFR a remis Consiliului de Administrație al CFR Marfă o scrisoare de intenție în care propune preluarea pachetului de acțiuni deținut în RSC de societatea de stat.

Ultimele Articole