miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Iasi solicita finantare de circa 50 milioane euro pentru proiecte de transport urban

Municipalitatea din Iasi a depus doua proiecte importante de infrastructura pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile.  Proiectele prevad reabilitari ale unor linii de tramvai, precum si achizitia de tramvaie noi. Reamintim ca mijlocul lunii august proiectele au primit aviz favorabil din partea consilierilor locali.

Primul dintre acestea cuprinde reabilitarea liniei de tramvai pe traseul Bucsinescu – Tudor Vladimirescu – Calea Chisinaului, inclusiv cu refacerea podului T. Vladimirescu. Totodata, Primaria Iasi vrea sa achizitio­neze si cinci tramvaie noi.

„Proiectul are o valoare de 113 milioane lei, aproximativ 24 milioane euro“, a precizat primarul Mihai Chirica.

Cel de-al doilea proiect se refera la reabilitarea caii de rulare pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – str. Nicorita, Podul Ros – Primaverii si bd. Virgil Sahleanu (intre intersectia cu bd. Metalurgiei si rond Tu­tora). In cazul acestui proiect, care cuprinde achizitia a sapte tramvaie, valoarea totala se ridica 114 milioane lei (24,4 milioane euro).

„Mai avem in lucru inca un proiect, care se va finaliza in luna octombrie, este vorba despre tronsonul Iasi – Dancu, tronson ce se afla la proiectare si la intocmirea documentatiei pentru obti­nerea finantarii europene“, a adaugat primarul municipiului Iasi.

Acesta a precizat apoi ca proiectul va fi inaintat pentru accesarea fondurilor la sfarsitul lunii octombrie, iar valoarea totala ajunge la aproape 100 milioane lei (21,4 milioane euro).

Printre altele, vor fi modernizati peste 8,1 km de cale de rulare si vor fi achizitionate 12 tramvaie, iar fondurile sunt asigurate de la Uniunea Europeana. „Proiectele vor fi finantate prin Programul Operational Regional, axa 4, unde Primaria Municipiului Iasi este finantata cu aproximativ 58 milioane euro. Sunt proiecte de infrastructura ce vizeaza cresterea mobilitatii urbane si reducerea emisiilor de carbon, aceste proiecte vin in paralel cu cele 78 milioane euro pe care le-am votat la sfarsitul lunii iulie pentru cumpararea de autobuze electrice si tramvaie noi“, a precizat primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica.

Noile proiecte de modernizare a transportului urban pe sina din Romania, anuntate in orase precum OradeaGalati,  Arad, Timisoara, Craiova, Braila, Ploiesti si Bucuresti vor fi dezbatute in cadrul panelului special conceput anul acesta pentru cea de-a doua zi a Summit-ului Zilele Feroviare, eveniment ce va fi organizat la Bucuresti in perioada 16-17 octombrie.

Ultimele Articole