Iasi: Noul PUG mentine proiectul de tren urban

Dupa o asteptare de mai multi ani, aprobarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al Municipiului Iasi se apropie de final, cu lansarea consultatiei publice asupra proiectului.
Documentul strategic stabileste patru obiective specifice de dezvoltare. Primul face referire la dezvoltarea orasului drept centru de servicii, afaceri, cultura, comunicare, media si educatie superioara. Al doilea obiectiv are in vedere valorificarea potentialului cultural si de mediu. Al treilea obiectiv consta in modernizarea profilurilor industrie si transporturi. Al patrulea obiectiv face referire la gestiunea eficienta a resursei de teren, inclusiv prin asigurarea de rezerve pentru dezvoltari pe termen lung si evolutii imprevizibile.
In cadrul celui de al treilea obiectiv, este prevazuta prelungirea traseului trenului urban Antibiotice – Socola spre capat estic (Ungheni – Cristesti – Holboca) si capat vestic (Letcani – Podu Iloaiei) si rezervarea de coridoare necesare pentru viitoare artere de legatura (artera pe relatia nord: Podul Sf. Ioan – Aeroport – conexiune cu viitoare autostrada – Popricani – Rediu – Letcani).
Alte proiecte de infrastructura de transport vizeaza centura ocolitoare, asigurarea conexiunii la autostrada Iasi – Targu Mures prin strazi noi si largirea la 4 benzi cu linie de tramvai in cale proprie (strada Aurel Vlaicu – intersectia cu DJ 248D Holboca – Tomesti) si a DN 28 pana la Tomesti. Sunt cuprinse si proiecte de pasaje comune peste calea ferata si cursuri de apa, poduri noi, precum si pasaje rutiere peste calea ferata (Sergent Grigore Ioan, strada Rampei – strada Luca Arbore, soseaua Manta Rosie – strada Mustea). Pentru imbunatatirea traficului in intersectii cu disfunctionalitati, in PUG se propun pasaje supraterane si subtraversari.
Consultarea publica pentru PUG va dura pana pe 16 aprilie, urmand ca pe 17 aprilie sa aiba loc dezbatarea publica. In aceeasi sedinta va fi dezbatut si raportul de mediu pentru PUG. Documentele legate de PUG pot fi consultate la Directia Arhitectura si Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Iasi si la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului.
Planul Urbanistic General a fost finalizat inca de anul trecut, insa din acel moment a intrat intr-o noua etapa pentru obtinerea de avize de la Apele Romane, Mediu si Monumente.