Iasi investeste 50 mil euro in reabilitarea caii de rulare si achizitia de tramvaie noi

Cel de-al treilea proiect privind reabilitarea infrastructurii de tramvai va fi depus in toamna acestui an. La 10 august, consilierii locali vor aproba primele doua proiecte ce vizeaza reabilitarea a patru tronsoane de cale de rulare, scrie presa locala.

Tronsonul Iasi – Dancu (ce reprezinta proiectul cu numarul 3), va fi inaintat, potrivit municipalitatii, in luna octombrie sau noiembrie a acestui an. Tronsonul Iasi – Dancu a fost dat in folosinta in anul 1998 si are o lungime de 5 km. Proiectul mai prevede achizitia a 2-4 tramvaie, reabilitarea podului Ciurchi si interventii la statiile pentru calatori.

Proiectarea lucrarilor se desfasoara in aceasta perioada, insa o estimare a municipalitatii arata ca lucrarile se vor ridica la o valoare de aproximativ 9 milioane euro.

Celelate doua proiecte, ce vor primi votul consilierilor locali, cuprind tronsoanele Bucsinescu – Tudor Vladimirescu – Calea Chisinaului (cu reabilitare pod T. Vladimirescu), Cinci Drumuri – str. Padurii – str. Nicorita, Piata Podul Ros – intersectie cu bd. Primaverii si bd. Virgil Sahleanu – intersectie cu bd. Metalurgiei – rond Tutora. In total, proiectele au o valoare estimata la circa 50 milioane euro.

Printre altele, vor fi modernizati peste 8,1 km de cale de rulare si vor fi achizitionate 12 tramvaie, iar fondurile sunt asigurate de la Uniunea Europeana. „Proiectele vor fi finantate prin Programul Operational Regional, axa 4, unde Primaria Municipiului Iasi este finantata cu aproximativ 58 milioane euro. Sunt proiecte de infrastructura ce vizeaza cresterea mobilitatii urbane si reducerea emisiilor de carbon, aceste proiecte vin in paralel cu cele 78 milioane euro pe care le-am votat la sfarsitul lunii iulie pentru cumpararea de autobuze electrice si tramvaie noi“, a precizat primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica.

Noile proiecte de modernizare a transportului urban pe sina din Romania, anuntate in orase precum OradeaGalati,  Arad, Timisoara, Craiova, Braila, Ploiesti si Bucuresti vor fi dezbatute in cadrul panelului special conceput anul acesta pentru cea de-a doua zi a Summit-ului Zilele Feroviare, eveniment ce va fi organizat la Bucuresti in perioada 16-17 octombrie.

 

Foto: www.startupcafe.ro