HŽ Infrastruktura a semnat doua acorduri cu companii din China

16 aprilie 2019

Administratorul infrastructurii feroviare croate, HŽ Infrastruktura, a semnat doua memorandumuri de intelegere cu companii chineze pentru proiecte feroviare.
Memorandumul de intelegere semnat cu China Road and Bridge Corporation (CRBC) se refera la proiectul feroviar Rijeka – Zagreb, iar in cadrul acordului cu China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd (CREEC), companiile vor infiinta impreuna un coridor intermodal de transport care sa se concentreze pe Coridorul Mediteranean.
In cadrul acordului cu CRBC, partile vor infiinta un grup de lucru comun care sa organizeze intalniri regulate in urmatorii trei ani. Ambele parti au cazut de acord cu privire la colaborarea in domeniul feroviar cu beneficii comune. HŽ Infrastruktura si China Road and Bridge Corporation au ajuns la un acord pentru conectarea liniei de cale ferata Rijeka – Zagreb la reteaua europeana si organizarea transportului feroviar de marfa din si catre Portul Rijeka.
In prezent, Autoritatea Portului Rijeka si HŽ Infrastructure realizeaza reconstructia statiei Rijeka-Brajdica si constructia unui terminal intermodal. Terminalul Brajdica, in valoare de peste 30 de milioane de euro, face parte dintr-o investitie totala de pana la 200 de milioane de euro care are loc in prezent in port, dar si in infrastructura feroviara si rutiera din Rijeka. Proiectul are o valoare de 35,5 milioane de euro si este cofinantat prin CEF in proportie de 85%. Lucrarile de reconstructie ale statiei Rijeka-Brajdica si constructia terminalului intermodal au inceput in august 2018. Proiectul va fi finalizat in decembrie 2020 si va coincide cu finalizarea altor sase proiecte de infrastructura cofinantate prin CEF si implementate de Autoritatea Portului Rijeka impreuna cu partenerii sai. Valoarea totala a celor sapte proiecte este de 132,8 milioane de euro, iar implementarea acestora este in curs de desfasurare.
Memorandumul de intelegere semnat cu CREEC prevede o colaborare de cinci ani in domeniul serviciilor de transport intermodal, concentrandu-se pe transportul feroviar si pe infiintarea unor terminale de marfa si modernizarea terminalelor intermodale existente pe Coridorul Mediteranean. Obiectivul este stabilirea unui coridor de transport intermodal sustenabil, eficient si prietenos cu mediul in Croatia si cresterea capacitatii liniilor de cale ferata din porturile Split, Sibenik, Zadar si Rijeka. Acest memorandum de intelegere va contribui la consolidarea conectivitatii Croatiei.