Hyundai Rotem a semnat contractul pentru livrarea a 213 tramvaie

21 iunie 2019

Operatorul de transport public din Varsovia, Tramwaje Warszawskie, si Hyundai Rotem au semnat un contract pentru livrarea a 213 tramvaie cu podea joasa, cu optiunea de a extinde contractul pentru alte 90 de vehicule. Oferta companiei Hyundai Rotem a avut o valoare de 1,82 de miliarde de zloti (428,2 milioane de euro). Achizitia tramvaielor este finantata partial din fonduri UE in valoare de 285 milioane de zloti (66,87 de milioane de euro).
„Achizitia de material rulant nou si constructia noilor rute de tramvai vor spori atractivitatea transportului feroviar urban si vor imbunatati calitatea vietii locuitorilor capitalei. Transportul Public din Varsovia va fi sinonim cu un sistem de transport modern si orientat catre pasageri. Acesta este cel mai mare contract din istoria noastra”, a declarat Primarul Varsoviei, Rafał Trzaskowski.
Comanda initiala, pentru 123 de tramvaie, va fi livrata la sfarsitul lui 2022, iar vehiculele incluse in optiune, pana la sfarsitul lui 2023. In cadrul contractului, Hyundai Rotem va livra 85 de tramvaie bidirectionale si 18 tramvaie unidirectionale cu o lungime de 32,5m, cu pana la 2,5m mai lungi decat tramvaiele cu podea joasa operate in prezent. Fiecare tramvai are o capacitate de 240 de pasageri. Optiunea pentru alte 90 de tramvaie include 45 de vehicule bidirectionale si 45 de vehicule unidirectionale cu aceeasi lungime.
Vehiculele vor fi dotate cu aer conditionat, sisteme de monitorizare la interior si la exterior si un sistem de informare a pasagerilor. Noile tramvaie vor fi prietenoase cu mediul deoarece vor raspunde cerintelor de reducere a poluarii fonice si a consumului de energie datorita sistemului de stocare a energiei incorporat. Conform licitatiei, 60% dintre componentele noilor tramvaie vor proveni din Polonia si Uniunea Europeana. Intregul echipament de tractiune va fi realizat de Medcom, o companie poloneza, iar ATM, o alta companie poloneza va livra sistemul de colectare a datelor. Hyundai Rotem s-a asigurat ca peste 40% din vehiculele incluse in contractul semnat cu Varsovia sa fie construite in Polonia, ca urmare a planurilor companiei de a deschide o fabrica in Polonia.
In 2018, 286.5 milioane de calatori au utilizat sistemul de transport cu tramvaiul din Varsovia, o crestere de 6% (sau 17 milioane de calatorii) comparativ cu 2017, ceea ce duce la o cota de piata de 24,2%. Dupa livrarea tuturor tramvaielor noi, 80% din parcul de tramvaie al Varsoviei va fi cu podea joasa. Noile vehicule vor fi puse in serviciu pe reteaua orasului, inclusiv pe extensiile de 20 de km planificate catre Dworzec Zachodni, Wilanów si Gocław.