joi, martie 13, 2025
spot_img

EXCLUSIV Rocadă cu hotelurile în familia lui Gruia Stoica. Imobilele sunt pericol public

Aflate într-o avansată stare de degradare, hotelul lui Gruia Stoica din Reșița și alte unități hoteliere din județul Caraș-Severin și-au schimbat proprietarul, dar au rămas în familie. Ele au fost scoase la licitație de lichidatorul judiciar și au fost cumpărate de tatăl magnatului feroviar, Vasile Răducan. Între timp, autoritățile locale sunt disperate, pentru că nu-și pot încasa impozitele pe proprietate, iar imobilele pun în pericol nu doar aspectul urbanistic, ci și viața locuitorilor.

De ani buni, Primăria Reșița se chinuie să scape de un pericol public aflat chiar în centrul municipiului. Municipalitatea a modernizat piața centrală a orașului, cu pavaj nou, bănci, spații verzi și fântâni arteziene. Degeaba, tot aspectul Pieței 1 Decembrie este stricat de o clădire abandonată, aflată într-o stare avansată de degradare, și anume hotelul lui Gruia Stoica din Reșița, hotelul Semenic.

Accident periculos în vara anului trecut

Dincolo de plaga vizual-urbanistică, imobilul este și o adevărată amenințare pentru reșițeni, dar și pentru turiștii care vizitează zona.

În vara anului trecut, o grindă masivă s-a prăbușit de pe fațada clădirii și a căzut în zona pietonală. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă acest incident a subliniat pericolul real pe care îl reprezintă această clădire abandonată. Apa infiltrată prin acoperișul deteriorat a erodat structura metalică, conducând la prăbușirea unei piese de peste 15-20 de tone. În urma acestui incident, autoritățile locale au dispus împrejmuirea imobilului cu garduri metalice, pentru ca nu cumva vreun trecător să fie rănit de vreo altă posibilă prăbușire.

Hotelul lui Gruia Stoica din Reșița, în paragină de 15 ani

Problema nu este de ieri-de azi, ci de mai bine de 15 ani, când hotelul lui Gruia Stoica din Reșița este abandonat, iar degradarea se agravează pe zi ce trece. În urmă cu câteva zile, când am fost la Reșița, am surprins imaginile alăturate, care nu mai au nevoie de niciun alt comentariu.

De-a lungul timpului, Primăria Reșița a aplicat sancțiuni și supraimpozitări societății Turist Semenic SA, dar acestea s-au dovedit insuficiente. În perioada 2018-2024, au fost aplicate amenzi în valoare de sute de mii de lei, însă cele mai multe dintre ele au fost contestate și, în multe cazuri, reduse de instanțele de judecată. Supraimpozitarea cu 500% a fost o măsură necesară, dar nu suficientă. Clădirea fiind amortizată de ani buni, baza de impozitare este prea mică pentru a reprezenta o povară financiară semnificativă pentru proprietari. Societatea trebuie să plătească anual 100.000 de euro sub formă de impozite, însă banii nu intră în vistieria Primăriei Reșița, pentru că Turism Semenic SA este în faliment.

Hotelul, scos la vânzare de lichidator. Cumpărătorul: tatăl lui Gruia Stoica

În toamna anului trecut, lichidatorul judiciar a scos la licitație imobilul din centrul Reșiței, care a și fost cumpărat, pe 25 octombrie 2024, pentru suma de 1.606.200 de euro. Până acum, nimic ieșit din comun, însă surpriza apare atunci când vedem numele cumpărătorului: Răducan Vasile, domiciliat în județul Galați, comuna Toflea, sat Brăhășești. Adică nimeni altul decât tatăl lui Gruia Stoica. ”La Reșița dansăm în familie”, pentru a parafraza titlul unui cunoscut film românesc.

Contractul de vânzare-cumpărare a vizat hotelul Semenic din Reșița, care are un regim de înălțime de S+P+6E, cu o suprafață construită la sol de 1.688 mp și dreptul de folosință asupra terenului intravilan cu o suprafață totală de 2.290 mp.

A intervenit pe fir ANAF Galați

În atari condiții, primarul Reșiței, Ioan Popa, a încercat să-și recupereze de la noul proprietar taxele și impozitele locale datorate, însă s-a lovit de o altă problemă. Imobilul a fost pus sub sechestru de ANAF Galați, pentru recuperarea sumei de 10.121.614 lei, din care 10.084.647 de lei reprezintă despăgubirile și obligațiile fiscale, accesorii, majorări, penalități în urma deciziei definitive nr. 872 din 29 septembrie 2023 a Curții de Apel Iași.

Pentru aducere aminte, prin decizia respectivă (așa cum am scris la acea vreme) s-a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunile de „participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată”, „constituire a unui grup infracțional organizat” și a „infracțiunii de spălarea banilor” pentru inculpații în dosarul privind privatizarea societății Transbordare Vagoane Marfă. Însă, prin aceeași sentință, Gruia Stoica, Vasile Didilă și Vasile Răducan au fost obligați pe latura civilă, primii doi în solidar cu Grup Feroviar Român, al treilea cu Rapid Com Rail SRL, să achite către ANAF o sumă de 8,24 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată, dobânzi și penalități. Și tot pentru aducere aminte, Gruia Stoica și ceilalți inculpați în dosar au scăpat de pușcărie nu pentru că faptele nu au existat, ci pentru că Justiția a tărăgănat într-atât procesul încât a intervenit prescripția.

Cum sechestrul impus de ANAF prevalează asupra taxelor și impozitelor locale neachitate, Primăria Reșița va trebui să mai aștepte până-și va încasa banii cuveniți.

Vasile Răducan a mai cumpărat două proprietăți la Văliug

Tranzacții similare între societatea Prime Insolve Practice SPRL și tatăl lui Gruia Stoica au mai avut loc, tot în toamna anului trecut, și în ceea ce privește alte active aparținând societății în faliment Turism Semenic SA.

Un al doilea contract de vânzare-cumpărare a fost semnat cu Vasile Răducan tot pe 25 octombrie 2024 și are ca obiect un teren cu o suprafață de 70.851 mp din comuna Văliug, județul Caraș-Severin și imobilul ”construcție Telescaun”. În acest caz, prețul plătit a fost de 364.400 de euro, echivalentul a 1.812.270,52 lei.

În fine, la aceeași dată s-a semnat și un contract prin care Vasile Răducan a cumpărat un teren cu o suprafață de 13.042 mp din comuna Văliug și cele două construcții edificate pe acesta – Hotel Semenic și Hotel Gozna. Prețul tranzacției a fost de 929.500 de euro, echivalentul a 4.622.682,35 lei.

Trebuie menționat faptul că și aceste două hoteluri sunt într-o avansată stare de degradare, stricând aspectul domeniului schiabil de pe muntele Semenic.

Casandra Tecșa-Cozma, omul de legătură

Că toate cele trei tranzacții încheiate între firma care se ocupă de falimentul societății Turism Semenic SA, deținută de Gruia Stoica, și tată acestuia, Vasile Răducan, au fost de formă, de ochii lumii, o demonstrează prezența în contracte a unei persoane. Este vorba de Tecșa-Cozma Casandra Roxana, care în toate cele trei cazuri a fost mandatarul lui Vasile Răducan la încheierea contractelor și semnarea actelor notariale aferente.

chirie în blocul CFR MarfăCasandra Tecșa-Cozma a fost consiliera lui Cătălin Drulă cât timp acesta a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Florin Cîțu. La Transporturi, ea a ocupat, potrivit CV-ului său, funcția de ”consilier juridic cabinet ministru”, poziție din care s-a ocupat de radiografierea IBR a tuturor companiilor deținute de minister, elaborarea și implementarea strategiei de restructurare a companiilor din sectorul feroviar deținute de minister, elaborarea de ordonanțe de urgență privind transportul naval, aerian și feroviar și participarea la negocieri și grupuri de lucru cu reprezentanți ai altor ministere sau entități partenere.

Apoi, după plecarea lui Cătălin Drulă de la minister, ea a fost recuperată de fostul viceprimar general USR Horia Tomescu la Primăria Capitalei, unde a fost pusă director general la Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. De formație jurist, licențiată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și cu o diplomă ulterioară în Finanțe-Bănci, Casandra Tecșa-Cozma a lucrat în trecut și la societatea de insolvență CITR, cea care s-a ocupat inclusiv de intrarea SNTFM CFR Marfă în concordat preventiv, pe vremea când transportatorul național de marfă era condus de actualul șef al CFR Călători, Traian Preoteasa. Deci cunoaște din interior și în detaliu toate situațiile CFR Marfă.

Tocmai de aceea, ea a fost racolată ulterior de Gruia Stoica, acționarul majoritar al Grupului Grampet, care a pus-o consilier personal.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole