sâmbătă, februarie 17, 2024
spot_img

EXCLUSIV. Scandal CFR SA-Gruia Stoica-OMV Petrom la MTI. Urmează plângeri la DNA

În prag de Revelion, un imens scandal a izbucnit la etajul 1 al Palatului CFR, sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), având ca obiect Hotărârea de Guvern pentru Gruia Stoica. Guvernul era cât pe ce să aprobe un proiect de Hotărâre prin care se consfințea scoaterea din domeniul public al statului român a 50 km de cale ferată și 120 de aparate de cale. Totul în beneficiul lui Gruia Stoica, patronul Grampet, care între timp a și vândut o parte din active către OMV Petrom. Acest transfer extrem de controversat a fost posibil din cauza unei adrese către instanță semnate de un fost director general al CNCF CFR SA, care acum riscă să se aleagă cu plângere penală.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 28 decembrie 2023, a apărut un proiect de act normativ care nu a atras atenția multora. Era vorba de un proiect de Hotărâre a Guvernului ”privind scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA”.

Astfel de HG sunt aprobate periodic de către Executiv și vizează căi ferate și aparate de cale (macazuri), situate de regulă pe linii neinteroperabile (secundare) care nu mai sunt utilizate de ani buni, uneori chiar decenii. Deci, practic, fiare vechi și de aceea proiectul a trecut neobservat de opinia publică, nu însă și de noi, care am semnalat atunci ce este pe cale să se petreacă. Proiectul nu a mai fost adoptat în ședința de joi, însă a reapărut pe ordinea de zi a ședinței Executivului de a doua zi, vineri, 29 decembrie 2023, ultima din acest an.

Hotărârea de Guvern pentru Gruia Stoica, retrasă în ultimul moment de pe ordinea de zi

Hotărârea de Guvern pentru Gruia Stoica autobuze de înlocuire a trenurilor bugetul de stat pe 2024 Bugetele CFR Călători și CFR SA cale ferată fără constructori Scrisoare deschisă a Club Feroviar aplicarea Statutului personalului feroviar rectificare bugetară din 2022 achiziţia de trenuri interregionale proiecte feroviare rectificarea bugetară pe 2022 Bugetele companiilor feroviare Ajutorul de stat pentru CFR Călători metroul din Cluj-Napoca a doua rectificare bugetară din 2021 începerea PNRR Bugetul CFR Călători pe 2021 Contractul de activitate CFR SA 2021-2025 ajutor de stat pentru CFR Călători BVC CFR SA exproprieri pentru calea ferată falimentul CEH Statutul personalului feroviar licitațiile ARF Ordonanța pe achizițiile publice exproprierile pe Apața-Cața Guvernul a adoptat bugetul CFR SA întâlnire Ludovic Orban-patronatele din transporturi bugetele societăților feroviare contractele de servicii publice bugetul CFR Călători rectificat Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare rectificare bugetară exproprieri pentru calea ferată banii de la Strabag Departamentul pentru infrastructurăEra cât pe ce să ajungă pe masa Guvernului, iar premierul Marcel Ciolacu ar fi semnat ”ca primarul” pentru ca proiectul să devină literă de lege, prin publicarea sa în Monitorul Oficial al României. Numai că, așa cum am amintit mai sus, Club Feroviar semnalase ce se pregătea de fapt – legalizarea unei tranzacții dubioase prin care patronul Grampet, Gruia Stoica, a intrat în proprietatea unor bunuri aflate în domeniul public al statului român.

Conducerea Ministerului Transporturilor a luat foc, în urma articolului publicat de Club Feroviar, și a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi a Executivului. Biroul de Presă al Guvernului a revenit pe e-mail cu un update la informația distribuită cu câteva ore înainte privind proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 29 decembrie 2023. În primul e-mail figura proiectul controversat, iar din al doilea a dispărut.

Linii ferate și macazuri din patru stații, scoase din patrimoniul CFR SA

Hotărârea de Guvern pentru Gruia StoicaDar să vedem mai întâi ce stipula proiectul, iar mai apoi vom explica cum s-a ajuns la această situație.

Concret, 48,638 km constructivi de cale ferată și 120 de aparate de cale din stațiile Brazi, Ghighiu, Bradu Rafinărie și Barboși Triaj urmau să treacă din patrimoniul CFR SA la o companie din grupul Grampet, controlat de Gruia Stoica. Valoarea de inventar cumulată a acestor mijloace fixe este de peste 26,5 milioane de lei, echivalentul a 5,3 milioane de euro.

Mijloacele fixe sunt amplasate astfel:

Stația CF Brazi

Descriere tehnică – 13,654 km constructivi (12,631 km reali și 37 de aparate de cale).

Valoare de inventar – 18.936.714,35 lei.

Stația CF Ghighiu

Descriere tehnică – 25,079 km constructivi (23,879 km reali și 40 de aparate de cale).

Valoare de inventar – 4.591.807,05 lei.

Stația CF Bradu Rafinărie

Descriere tehnică – 9,905 km constructivi (8,783 km reali și 17 aparate de cale).

Valoare de inventar – 2.599.629,00 lei.

Stația CF Barboși Triaj

Descriere tehnică – 26 de aparate de cale.

Valoare de inventar – 484.987,00 lei.

Cele patru stații, vitale pentru transportul de mărfuri, în special pentru OMV Petrom

reparații la instalațiile BLA
Stația CF Barboși, FOTO viatalibera.ro

Miza acestui transfer este însă mult mai mare decât valoarea de inventar. Chiar dacă pentru cei care călătoresc cu trenul stațiile respective nu prezintă nicio importanță, ele sunt puncte vitale pentru transporturile de marfă – obiectul principal de activitate al companiilor controlate de Grupul Grampet al lui Gruia Stoica.

Stațiile Brazi și Ghighiu sunt situate în apropiere de Ploiești și sunt puncte critice pentru transportul de produse petroliere. La Brazi se află una dintre cele mai mari rafinării din România, deținută de grupul OMV Petrom. Stația Bradu Rafinărie asigura transporturile feroviare pentru fostul combinat chimic Arpechim Pitești, care, la data la care a început toată tărășenia legată de respectivele linii, aparținea tot OMV Petrom. Între timp, combinatul a fost vândut către Oltchim SA, însă OMV a păstrat depozitele de combustibil de aici.

Cât despre stația CF Barboși Triaj, ea asigură transporturile feroviare din zona de sud a Moldovei, pe Magistrala 700 și pe secția 704.

O sarabandă de procese care a început în anul 2006

Director penal la Regionala Iași Prejudiciul cauzat de greva STB Greva STB este ilegală insolvența CFR CălătoriPromiteam mai sus că vom explica cum s-a ajuns la această situație. Totul a început în 2006, când, printr-o sentinţă civilă pronunțată de Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ a Tribunalului Braşov, a fost admisă acţiunea formulată de societatea Tunele SA Brașov împotriva CFR SA, care a fost obligată să plătească  reclamantei suma de 14.728.251 de lei reprezentând facturi şi penalităţi, precum şi suma de 154.524 de lei cheltuieli de judecată.

Împotriva sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Braşov, CFR SA a declarat apel. Curtea de Apel Braşov – Secţia Comercială a admis apelul, a schimbat în parte sentinţa, în sensul obligării gestionarului infrastructurii feroviare la plata sumei de 13.728.251 de lei, fiind menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei anterioare. Între timp, Tunele Brașov a cesionat creanța către firma Trans Expedition Feroviar (TEF) SRL, parte a Grupului Grampet.

Adresa semnată de fostul director general al CFR SA Constantin Manea

Pentru recuperarea creanței, TEF a apelat la un birou de executor judecătoresc, care a întocmit un dosar de executare silită a CFR SA și a pus sechestru pe bunuri mobile (vagoane și locomotive), precum și pe bunuri imobile (linii de cale ferată). CFR SA a făcut contestație la executare, pe motiv că liniile de cale ferată supuse executării nu au fost identificate, o parte din ele (atenție, doar o parte!) aparțin domeniului public, nefiind posibilă vânzarea, și liniile sunt bunuri imobile prin destinație, și nu bunuri mobile, așa cum le-a calificat executorul judecătoresc.

Aici intervine un element extrem de important. După cum au declarat pentru Club Feroviar surse din actuala conducere a Ministerului Transporturilor, în anul 2008, directorul general de la acea vreme al CNCF CFR SA, Constantin Manea, ar fi semnat o adresă către instanță prin care se stipula faptul că liniile ferate despre care vorbim în acest articol nu aparțin domeniului public și de aici s-a creat efectul de domino, din punct de vedere juridic, prin care Gruia Stoica a putut intra în posesia lor. Mai grav este însă faptul că adresa respectivă a fost semnată de Manea fără a avea apostila Departamentului Juridic al CNCF CFR SA.

Sentință halucinantă a ÎCCJ: Liniile ferate sunt bunuri mobile!

Dosarul Mită de la Swietelsky Dosarul Mită la CFR Dosarul Mită la CFRA urmat o sarabandă de procese care s-a terminat în 2016, printr-o sentință halucinantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr. 77456/3/2011, prin care a fost admis argumentul TEF că liniile de cale ferată nu sunt bunuri imobile, ci mobile.

Pe cale de consecință, liniile ferate respective au ieșit din patrimoniul CNCF CFR SA și au intrat în cel al SC Trans Expedition Feroviar SRL. O parte dintre ele (cea de la Bradu Rafinărie) a și fost vândută ulterior, de către compania lui Gruia Stoica, printr-o tranzacție de aproximativ 70 de milioane de euro (în condițiile în care valoarea de inventar a tuturor liniilor era de 5,3 milioane de euro), către grupul OMV Petrom. Acesta din urmă a fost cumpărător de bună-credință, căci, așa cum am arătat, TEF avea o sentință judecătorească definitivă prin care a obținut liniile cu pricina.

Hotărârea de Guvern pentru Gruia Stoica, prima încercare din 2020

Problema rămasă nerezolvată era că activele se află încă, din punct de vedere legal, în domeniul public al statului.

Astfel, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru scoaterea lor din domeniul public a fost promovat de Ministerul Transporturilor pentru prima oară în anul 2020, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă. Atunci, proiectul nu a mai devenit literă de lege, nefiind aprobat de Executiv. Însă la începutul lunii octombrie a acestui an, pe site-ul ministerului a fost pus din nou, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului respectiv. Care apoi, așa cum am arătat, a fost cât pe ce să fie aprobat de Guvern în ședințele din 28 și 29 decembrie.

Proiectul de HG a fost promovat din nou, acum de Ana-Maria Dascălu, plătită de GFR

conducerea Rolling Stock Company director în centralul CFR SA cutremur în centralul CFR SADupă cum au declarat pentru Club Feroviar înalți responsabili din cadrul Ministerului Transporturilor, care pentru moment au dorit să-și păstreze anonimatul, proiectul de HG pentru Gruia Stoica a fost promovat de directorul Juridic al CNCF CFR SA, Ana-Maria Dascălu.

Ea este, din luna iulie a acestui an, așa cum am scris la vremea respectivă, președintele Consiliului de Administrație al Rolling Stock Company (RSCO), companie mixtă CFR Marfă-Grup Feroviar Român, aceasta din urmă, care are 60% din acțiuni, fiind deținută de… Gruia Stoica. Și, pare-se, drept mulțumire pentru această funcție, ea i-a făcut un cadou patronului GFR, promovând proiectul cu pricina.

Acum, aceiași responsabili ai MT ne-au declarat că se va face o analiză a întregii proceduri care a făcut posibil ca liniile ferate ale statului român să ajungă în proprietate privată. De asemenea, se vor face plângeri penale la DNA, iar primul vizat ar putea fi fostul director general al CNCF CFR SA, Constantin Manea.

Ultimele Articole