duminică, septembrie 26, 2021
spot_img

Hotărârea AGA CFR Călători privind eficientizarea activității, publicată în Monitorul Oficial

AGA CFR Călători a publicat în Monitorul Oficial partea a IV-a din 9 septembrie, nr 3720,  hotărârea 18 a AGA CFR Călători din 13 august privind eficientizarea activității.

Publicarea hotărârii deschide calea aplicării măsurilor prevăzute de către conducerea societății. Planul de eficientizare a fost descris în amănunt de către Club Feroviar într-un articol disponibil aici.

Potrivit legii, hotărârile AGA dețin putere deplină de acțiune abia după publicarea în MO. Art. 131 alin. (4) din Legea nr. 31/1990 prevede că, pentru a fi opozabile terţilor, hotărârile adunării generale vor fi depuse în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionate în registru şi publicate în Monitorul Oficial.

Documentul ”Plan de măsuri pentru eficientizarea activității SNTFC CFR Călători” a fost întocmit în luna iulie. În preambul, este trecută în revistă situația societății, iar autorii ajung la concluzia că este vorba despre o situație de criză. „Societatea se confruntă în acest moment cu o situaţie de criză, acumulând datorii către Bugetul de stat de — 280 mil lei (inclusiv penalităţi și pentru care au fost încheiate 3 eșalonări consecutive de plată) și urmând să mai plătească aproximativ 200 de milioane de lei (aferente iunie-decembrie 2021), datorii către furnizori de aproximativ 500 de milioane de lei (la iunie 2021), penalităţi în cuantum de 40 de milioane de lei, totalizând 1.020 de milioane de lei doar pentru datorii existente comerciale și către Bugetul de stat, la care se adaugă un cost al finanţării reflectat în comisioane și dobânzi bancare de 10 milioane de lei anual”, se arată în document.

Unul dintre punctele importante prevede Reanalizarea criteriilor și metodologiei de gradare pentru subunităţile de bază, precum și normarea necesarului de personal din ramura comercial (C), vagoane (V) și tracţiune (T) din cadrul SNTFC CFR Călători SA cu termen: septembrie 2021. Această măsură deschide calea spre concedieri din rândul angajaților operatorului feroviar de stat. Puțin probabil că acest lucru se va și realiza în septembrie, având în vedere timpul scurt care a rămas. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole