Licitația de închiriere automotoare a CFR Călători pare a fi o poveste fără sfârșit, bazată pe zicalele populare ”Hopa Mitică, cade-n cap și se ridică” și ”Îl dai afară pe ușă și intră înapoi pe fereastră”. Personajul principal: Călin Mitică, patronul Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.
”Telenovela” a început în primăvara anului trecut, când operatorul feroviar de stat a lansat în sistemul electronic de achiziții publice procedura de consultare a pieței pentru ”Elaborarea Caietului de sarcini, Modelului de Contract de închiriere, precum și o estimare a costurilor privind închirierea pe unitate și zi, cât și mentenanța pentru stabilirea strategiei de bugetare, pentru închiriere automotoare diesel (DMU) pentru trenuri de scurt parcurs și mediu parcurs”.
Prima licitație de închiriere automotoare, lansată în toamnă
Apoi, la finele lunii octombrie, a fost lansată și licitația, așa cum am scris atunci. Procedura de achiziție era împărțită în două loturi, după cum urmează:
- Lot I – „Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona București-Craiova”
Valoarea estimată fără TVA: 19.710.000 – 170.820.000 lei
- Lot II – Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona Cluj-Iași
Valoarea estimată fără TVA:19.710.000 – 105.120.000 lei.
Cantităţile estimate pentru acordul cadru sectorial erau de minimum trei bucăți, maximum 26 de bucăți pentru Lotul I și de minimum trei bucăți, maximum 16 bucăți pentru Lotul II.
Oferta depusă de Călin Mitică a fost respinsă, iar licitația anulată
La finele lunii ianuarie 2025, a apărut anunțul în SEAP care indica depunerea unei singure oferte, pentru Lotul II, din partea societății Remarul 16 Februarie, cu subcontractant declarat Transferoviar Administrare Active, reprezentată de Gigi Gavrilă, fost președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară. Pentru Lotul I nu a fost depusă nicio de ofertă.
La vremea respectivă, părea că Lotul II va fi semnat contractul cu Remarul 16 Februarie, compania lui Călin Mitică, numai că ulterior întreaga procedură de achiziție a fost anulată. Lotul I a fost „anulat administrativ” pe 27 ianuarie, iar lotul II la 4 martie, căci „toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile (Procedura s-a anulat în baza prevederilor art. 225 alin (1), lit. a), din Legea 99/2016, deoarece nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă)”.
A doua licitație, aceeași ofertă
Apoi, licitația a fost reluată în luna martie, așa cum am scris atunci, în aceleași condiții ca precedenta procedură.
Inițial, Călin Mitică a depus o contestație documentația de licitație, pe 1 aprilie, însă se pare că a fost doar o păcăleală, căci a retras-o 10 zile mai târziu. Procedura a mers mai departe, iar la finele lunii trecute a fost termenul limită de depunere a ofertelor.
Ei bine, și în acest caz a fost depusă o singură ofertă, tot pentru Lotul II și tot din partea Remarul 16 Februarie, cu subcontractant declarat Transferoviar Administrare Active, așa cum indică anunțul postat în SEAP. Rămâne de văzut dacă de această dată oferta va fi considerată admisibilă sau dacă licitația va fi anulată din nou.
Remarul 16 Februarie a lăsat CFR Călători fără șase automotoare
Și acum câteva observații pe marginea acestei proceduri. Vom începe cu Lotul II, pentru care s-a depus o ofertă, așa cum am arătat mai sus.
În acest caz, cantitatea maximă de automotoare care vor fi închiriate pe baza acordului cadru este de 16 bucăți. De fapt, CFR Călători ar avea nevoie doar de 10 automotoare, căci șase ”Săgeți Albastre” (Siemens Desiro) care îi aparțin sunt sechestrate încă din 2018 la Remarul 16 Februarie. Pe scurt, atunci au fost trimise la reparat 12 bucăți și nu s-au mai întors decât jumătate dintre ele, fapt ce face obiectul unui proces aflat pe rolul instanțelor.
Dacă de această dată licitația se va concretiza în semnarea unui contract, automotoarele respective (Bombardier Talent și/sau Alstom Coradia Lint) vor circula pe următoarele rute:
- Sărmăşag-Zalău Nord;
- Jibou-Zalău Nord;
- Aleşd-Oradea;
- Satu Mare-Carei;
- Baia Mare-Jibou;
- Baia Mare-Satu Mare;
- Săcuieni Bihor-Sărmăşag;
- Carei-Zalău Nord;
- Sărmăşag-Satu Mare;
- Jibou-Săcuieni Bihor;
- Cluj Napoca-Jibou;
- Oradea-Halmeu;
- Baia Mare-Cluj Napoca;
- Oradea-Timişoara Nord;
- Iaşi-Ungheni Prut;
- Iaşi-Scânteia;
- Iaşi-Vaslui;
- laşi-Bârlad;
- Suceava-Dorneşti-Putna;
- Iaşi-Galaţi.
Zona București-Craiova rămâne neacoperită
În continuare va rămâne neacoperită zona de sud a țării (zona București-Craiova), care făcea obiectul Lotului I. Aici, cantitatea maximă a acordului cadru era de 26 de automotoare, care să circule pe următoarele rute:
- Bucuresti-Piteşti;
- Piteşti-Curtea de Argeş;
- Piteşti-Craiova;
- Piteşti-Goleşti-Parc Kreţulescu;
- Craiova-Vidin;
- Bucureşti Nord-Bucureşti Progresu-Giurgiu Oraş;
- Giurgiu Oraş-Videle;
- Bucureşti-Titu-Târgovişte;
9. Bucureşti-Urziceni.