Este haos în Gara de Nord din București sâmbătă, încă de la primele ore ale dimineții, când s-au format cozi interminabile la casele de bilete ale CFR Călători. Conducerea operatorului feroviar de stat vrea să facă economii pe nervii pasagerilor.
UPDATE. CFR Călători, precizări neconvingătoare și pe lângă subiect
Sâmbătă noaptea, CFR Călători a dat un comunicat prin care încearcă, fără succes, să minimalizeze problemele apărută în timpul zilei, când a fost haos în Gada de Nord din Capitală.
În vom publica integral în cele ce urmează, însă nu înainte de a face unele precizări:
- În comunicat nu se neagă faptul că au fost cozi infernale la casele de bilete (era imposibil, având în vedere fotografiile de la fața locului).
- Am precizat modalitățile de achiziționarea legitimațiilor de călătorie, inclusiv online și de la automate.
- În comunicatul CFR Călători nu se suflă o vorbă despre numărul de casiere prezente la serviciu în cursul zilei de sâmbătă.
- Timpul de așteptare nu putea fi de șapte minute la cozile pe care le-am prezentat în imaginile alăturate.
În continuare, comunicatul CFR Călători:
”CFR Călători informează că dispune de un sistem integrat și variat de vânzare de legitimații de călătorie, astfel: de la casele de bilete, online de pe site-ul cfrcalatori.ro, din aplicația mobilă <CFR Călători mersul trenurilor și bilete online> și prin intermediul automatelor de vânzare din gări. Atât prin vânzarea online a biletelor de călătorie cât și prin intermediul automatelor din gări se facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren. În plus, pentru creșterea gradului de digitalizare, CFR Călători a implementat în anul 2021 un proiect pilot prin care a fost facilitată verificarea/validarea și emiterea legitimațiilor de călătorie în tren prin intermediul dispozitivelor mobile. Astăzi, în Gara de Nord de la cele 26 de puncte de vânzare, însemnând case de bilete și Xsell Kiosk, au fost vândute 6.000 de legitimații de călătorie la casele de bilete și 1.700 prin intermediul automatelor de vânzare. Timpul mediu de așteptare la casa de bilete este de circa șapte minute, în funcție de numărul de călători solicitanți, complexitatea rutelor și numărul de trenuri succesive alese de către pasageri. Din cele 6.000 de legitimații de călătorie emise la casele de bilete, doar circa 6% au reprezentat biletele achiziționate de către pensionari. CFR Călători recomandă pasagerilor să își planifice din timp călătoria, să folosească toate trenurile puse la dispoziție și să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie. Biletele pot fi achiziţionate cu anticipație, utilizând următoarele canale:
Online de pe cfrcalatori.ro;
Din aplicația mobilă <CFR Călători mersul trenurilor și bilete online>;
De la automatele de vânzare bilete din gări;
Direct de la casele de bilete din gări și agenții de voiaj CFR Călători;
De la distribuitori autorizați (agenții de turism)”.
Economii la orele festive
Potrivit informațiilor obținute de Club Feroviar din surse ale operatorului feroviar de stat care au dorit să-și păstreze anonimatul, conducerea CFR Călători vrea să facă economii la orele festive (de sâmbătă, duminică și sărbători legale) plătite angajaților săi, în acest caz casiere.
Astfel, numărul casierelor din Gara de Nord a fost limitat la 11 pentru ziua de sâmbătă și la 10 pentru duminică, de Florii. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, numărul casierelor a fost limitat la șapte. Pentru o servire cât de cât normală a călătorilor, ar fi nevoie de cel puțin 20 de casiere.
Haos în Gara de Nord. Sunt posturi libere de casiere, dar nu se fac angajări
Economiile decise de conducerea CFR Călători, în frunte cu directorul general interimar (pentru al doilea mandat) Traian Preoteasa, se răsfrâng însă asupra nervilor călătorilor. Mulți dintre ei renunță la călătoria cu trenul, atunci când văd cozile la care ar trebui să stea chair și o oră, și se îndreaptă spre transportul rutier.
Dincolo de limitarea numărului de casiere care au voie ”de la stăpânire” să vină la serviciu în weekend, și numărul total al persoanelor angajate pe acest post este deficitar. La nivelul Bucureștiului, există 45 de posturi libere de casieri, însă angajări nu s-au mai făcut în ultima perioadă.
Ce vom face în minivacanța de 1 Mai?
Urmează, peste nici două săptămâni, minivacanța de 1 Mai, iar atunci haosul va ajunge la valori maxime.
Chiar dacă anul acesta Ziua Muncii pică duminica, după doi ani de pandemie, românii nu vor renunța să meargă la mare și la munte, chiar dacă vor fi nevoiți ca pentru asta să-și ia o zi-două de concediu. În plus, și sezonul estival bate la ușă, iar dacă nu vor fi angajate mai multe casiere situația va fi de-a dreptul dramatică.
Există posibilitatea cumpărării biletelor online sau de la automate
Cea mai la îndemână soluție ar fi ca oamenii să-și cumpere bilete de tren online, însă, după cum bine se știe, nu toată lumea are abilități de a naviga pe internet, mai ales persoanele în vârstă. Un alt mod de a ocoli aglomerația infernală de la casele de bilete ar fi cumpărtarea legitimațiilor de călătorie de la automatele produse de Informatică Feroviară SA, instalate în holurile caselor de bilete din Gara de Nord din București.
Și în acest caz însă ne confruntăm cu aceeași lipsă de educație în ceea ce privește tehnologia. Plus că de la automate plata nu se poate face decât cu cardul bancar, prea puțin utilizat, din păcate, de majoritatea românilor.
Mai mult, chiar dacă ar avea abilități de folosire a internetului, pensionarii nu pot cumpăra online bilete cu reducere, fiind nevoiți să se prezinte la ghișee.
De ce casele de bilete sunt la CFR Călători, și nu la CFR SA?
Aglomerația de la casele de bilete din Gara de Nord din București readuce în atenție o altă problemă ridicată în nenumărate rânduri de Club Feroviar. Și anume, de ce casieriile și angajații acestora sunt la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, în condițiile în care România are una dintre cele mai concurențiale piețe de transport feroviar de pasageri?
În mod normal, casele de bilete ar trebui să fie în ”ograda” Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, administratorul infrastructurii, și să elibereze legitimații de călătorie pentru orice tren, fie el al operatorului de stat sau al celor privați. Așa se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie, unde piața este tot concurențială, ca în România, iar casieriile și angajații acestora sunt la Network Rail, compania de administrare a infrastructurii din Regatul Unit.
Club Feroviar a cerut o poziție oficială din partea SNTFC CFR Călători referitoare la această situație deloc onorantă din principala poartă feroviară a țării, dar până la ora publicării acestui articol nu a primit niciun răspuns. Odată ce ne va parveni, vom publica și punctul de vedere al conducerii CFR Călători.