spot_img
luni, noiembrie 29, 2021
spot_img

Licitații cu sincope pentru construirea de hale de reparații material rulant la CFR Călători

Construirea unor hale de reparații material rulant la CFR Călători, la Constanța, Galați și Craiova, se dovedește a fi un demers mai dificil de dus la bun sfârșit decât ar fi părut la prima vedere. Unele licitații au fost anulate și reluate de la zero, cu o valoare estimată mai mare, după ce la primele încercări nu se arătase niciun ofertant.

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA a reluat licitația prin care vrea să încheie un contract pentru a construi o hală de reparații material rulant la Constanța. Precedenta licitație în acest sens a fost anulată din lipsă de ofertanți, iar acum valoarea estimată este cu 17% mai mare.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat marți dimineață anunțul de licitație ce are ca obiect ”Hală reparații material rulant – SRTFC Constanța”.

Valoarea totală estimată a contractului, care va trebui dus la bun sfârșit în 15 luni, este de 4.642.353 de lei, echivalentul a peste 930.000 de euro. La precedenta procedură de achiziție, lansată în luna ianuarie și anulată din lipsă de ofertanți, valoarea estimată era de 3.938.228,42 lei, echivalentul a peste 800.000 de euro.


Condiții de participare la licitația de la Constanța

Pentru participarea la licitație, se solicită experiență similară. Astfel, ofertantul trebuie să fi executat lucrări similare în ultimii cinci ani de zile, raportați la data limită de depunere a ofertelor, în valoare cumulată de 4.642.353 de lei fără TVA. Se acceptă însumarea valorilor aferente lucrărilor executate în cadrul a maximum trei contracte. Prin lucrări similare se înțeleg: Lucrări de construire/reabilitare/modernizare/extindere construcții căi ferate (clădiri și linii de cale ferată). De asemenea, ofertantul trebuie să fi prestat în ultimii trei ani, raportați la data limită de depunere a ofertelor, în cadrul a maximum trei contracte, a căror valoare cumulată să fie cel puțin egală cu 190.000 de lei, excusiv TVA, servicii de proiectare pentru lucrări de construire/reabilitare/modernizare/extindere construcții căi ferate (clădiri și linii de cale ferată).

Se mai solicită dovada implementării unui sistem de management al calității în conformitate cu SR EN ISO9001 sau echivalent, valabil la data limită de depunere a ofertelor.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 9 decembrie 2021, ora 15,00.

Greșeala din anunțul de licitație

hale de reparații material rulantȘi această licitație ar putea fi anulată în scurt timp, de data asta pentru o greșeală de dactilografiere.

Astfel, în anunț se precizează faptul că ”Oferta trebuie să fie valabilă până la: 09.12.2031” (vezi captură site). Dacă nu va fi anulată procedura, se va da o erată.

Construcția unei hale de reparații material rulant la Craiova, în două variante

licitații la CFR Călători licitații pentru revizii de vagoaneLa Craiova, primele licitații ce vizau construirea unei hale de reparații material rulant aveau o valoare mai mică și vizau o execuție parțială.

Au fost mai multe încercări, iar pe 25 noiembrie 2020, în SEAP a fost publicat anunțul de licitație cu titlul ”Hală revizii/reparații material rulant T4 și T5 – execuție parțiala la Revizia de Vagoane Craiova”. Valoarea totală estimată a contractului era de 1.747.503 lei, însă procedura a fost anulată din lipsă de ofertanți.

Apoi, pe 21 octombrie în acest an, în SEAP a apărut anunțul de licitație „Hală revizii/reparații material rulant T4 și T5 – execuție la Revizia de vagoane Craiova”. De această dată, valoarea totală estimată a crescut la 7.399.526 de lei, echivalentul a aproape 1,5 milioane de euro.

Terenul pe care urmează a se realiza investiția este în proprietatea SRTFC Craiova, locul în care își desfășoară acrtivitatea Revizia de Vagoane Craiova. Desfășurarea activității de mentenanță în cadrul Reviziei de Vagoane Craiova se desfășoară în spații insuficiente și deficitare din punct de vedere al continuității activității, cu precădere în perioadele când condițiile meteo sunt nefavorabile. Intervențiile realizate în condiții atmosferice nefavorabile duc la micșorarea calității lucrărilor și la îmbolnăviri ale salariaților, se arată în anunț.

În Revizia de Vagoane Craiova este necesar a se desfășura mai multe intervenții la materialul rulant, după cum urmează: aproximativ 180 de automotoare, 450 de locomotive și 45 de vagoane/lună.  Hala va cuprinde liniile T4 și T5 prevăzute cu canal de revizie cu scopul efectuării reviziilor/reparațiilor la locomotive, automotoare și vagoane și menținerea în stare caldă a acestora în timpul sezonului rece. Aceasta va duce și la degrevarea sectorului de reparații din cadrul Depoului Pitești, la o reducere însemnată a cheltuielilor cu personalul și motorina, va asigura necesarul de locomotive la program, menținerea locomotivelor în stare corespunzătoare în timpul sezonului rece, preîncălzirea corespunzătoare a vagoanelor.

Până la termenul limită, a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii CBC Hale SRL (lider) – New CF Construct SRL.

La Galați, se ”bat” două firme pentru construcția halei

revizii de vagoane la Regionala Galați licitație pentru salubrizare automotoare
FOTO SCRL

La Regionala Galați a CFR Călători, construcția unei astfel de hale nu s-a împiedicat de anulări de licitații.

Pe 14 octombrie 2021, în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Hală reparaţii material rulant Revizia Vagoane Galaţi”. Valoarea totală estimată a contractului este de 3.718.787 de lei, echivalentul a aproximativ 750.000 de euro.

Până la termenul limită, au fost depuse două oferte, din partea firmei Construcții Complexe Buzău și a asocierii CBC Hale SRL (lider) – RA&CO SRL.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole