luni, iulie 15, 2024
spot_img

Guvernul va discuta joi reducerile studenților la biletele de tren

Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației a avizat luni proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților, document aflat, de altfel, în consultare publică. Reducerile studenților vor fi discutate joi.

Ministerul Educației va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 7 septembrie, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Reducerile studenților, doar după aprobarea legii

Instituția afirmă că Hotărârea de Guvern privind aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților, despre care Club Feroviar a scris aici, nu putea fi adoptată înainte de momentul intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023 (iulie 2023).

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 260, alin. 2 și art. 265 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, până la elaborarea actelor normative subsecvente emise în executarea legii, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.

Ministerul Educației afirmă că procedura de acordare a reducerii pentru transport, prevăzută în Hotărârea nr. 42/2017, nu a suferit modificări și că singurele modificări aduse prin Legea învățământului superior nr. 199/2023 vizează creșterea procentului decontat de statul român din suma totală a biletului (de la 50% la 90%) și vârsta beneficiarilor (la 30 de ani).

„Acest punct de vedere a fost deja expus în 1 și 3 septembrie 2023 de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, spune Ministerul Educației.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole