Ordonanța Energiei va suferi modificări substanțiale, sectoare importante cum ar fi transportul public cu mijloace electrice fiind uitate. Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că unele instituții care au nevoie de sprijin au fost uitate de pe listă.
O corectură se impune urgent, în condițiile în care dacă Guvernul nu intervine prețul anumitor servicii va exploda, a spus marți politicianul PSD. „Sunt mai multe, am avut o discuție, când vine Ordonanța la Parlament, o să facem anumite amendamente. Vă dau un exemplu, instituțiile de cult nu au fost cuprinse. Serviciile publice nu au fost cuprinse, a fost o scăpare majoră, serviciile de furnizare a apei vor fi afectate. Cea mai mare creștere va fi la Suceava, indiferent cât de mare va fi impactul la buget, nu putem să lăsăm să explodeze prețurile la serviciile publice. Avem Metrorex, troleibuze, tramvaie în orașe mari. Sunt câteva scăpări, o să le punem pe hârtie și o să le votăm în Parlament. Trebuie să aducem modificări, ne furăm singuri căciula pentru că oricum dăm subvenții unor companii cum e Metrorex. E o ordonanță de urgență creionată în Guvern. Ministrul Energiei face aceste politici. Rămân la părerea mea, prețurile în energie trebuiau plafonate pentru doi ani când se vor uniformiza”, a spus Ciolacu.
O aberație este însă faptul că și CFR Călători folosește energie identic cu Metrorex. În acest caz însă nu se poate compensa prețul energiei electrice utilizate de CFR Călători, căci ar fi vorba de un avantaj acordat companiei de stat în detrimentul competitorilor privați.
În forma inițială, singurele entități care beneficiau de prețuri compensate de stat sunt IMM, întreprinderile alimentare, instituțiile publice, persoanele fizice.
Ordonanța Energiei. Cheltuielile cu electricitatea ale Metrorex au explodat
Metrorex va depăși cu peste 644 de milioane de lei bugetul alocat ca să plătească energia electrică la preț de ultimă instanță pentru că nu a încheiat un contract de furnizare, arată Corpul de Cotrol al Ministerului Transporturilor într-un raport obținut de HotNews.ro.
Concluziile Corpului de Cotrol al Ministerului Transporturilor privind contractele de utilități ale Metrorex:
- „În ceea ce privește energia electrică necesară asigurării în bune condiții a transportului public de persoane de către Metrorex, echipa de control a constatat că societatea nu a avut capacitatea de a încheia un contract prin care să se asigure energia electrică în condiții de eficientă, eficacitate și economicitate, motiv pentru care, în prezent, asigurarea acestei utilități se realizează prin procedura furnizorului de ultima instanță.
- Începând cu dată de 01.08.2022, Metrorex SA a intrat pe procedura furnizorului de ultimă instanță și a încheiat contractul nr. 07554233 din 28.07.2022 cu SC Enel Energie SA pentru o perioada de 3 luni, fără a exista un preț unitar și o cantitate determinată stipulate în contract.
- Având în vedere că prețul de ultimă instanță din ultimele luni a fost 15.000 lei MWh, înseamnă că, dacă ne raportăm la datele estimate de Metrorex SA în ultimele proceduri de achiziție publică, se poate observa că societatea va plăti pentru cele 3 luni cu aproximativ 644.723.990 lei mai mult decât suma alocată în buget cu această destinație, respectiv 82.776.010,43 lei.
- Echipa de control a constatat că această situație este rezultatul deficiențelor și deciziilor eronate ale personalului implicat în procesul de achiziționare a energiei electrice, dar și al carențelor și al lipsei de comunicare, cooperare și colaborare între structurile implicate în acest proces, totul în contextul unui management executiv care nu s-a implicat în luarea măsurilor necesare pentru corectarea acestei situații”.
Ce spune Drulă despre Guvern, Metrorex și contractul cu Getica 95
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a comentat pe Facebook situația de la Metrorex privind asigurarea energiei necesare (desigur, nu a șoptit nicio vorbuliță despre faptul că anul trecut, sub bagheta lui, Metrorex nu a avut niciun buget aprobat). Redăm postarea lui Drulă: