spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

Guvernul prelungește acordul cu Japonia pentru finanțarea metroului spre Otopeni

În ședința de joi se va discuta aprobarea amendamentului adus în decembrie 2021 acordului de împrumut cu Japonia necesar construirii metroului spre Otopeni, Ilfov.

„Se aprobă amendamentul convenit prin schimb de scrisori semnate
la Bucureşti la 28 octombrie 2021 şi la Tokyo la 22 decembrie 2021, între Guvernul
României, prin Ministerul Finanţelor, şi Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei,
la Acordul de împrumut pentru Proiectul privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu
Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni – Bucureşti dintre Agenţia Internaţională
de Cooperare a Japoniei şi România, semnat la Tokyo la 10 martie 2010, ratificat prin
Legea nr.228/2010”, arată singurul articol al propunerii de HG ce va fi aprobată azi.În data de 10 martie 2010 România a luat un împrumut de peste 300 de milioane de euro de la Guvernul Japoniei pentru construirea metroului care să asigure legătura Aeroportului Otopeni cu Bucureștiul, pe o durată de 11 ani. Contractele pentru cele două secțiuni, Gara de Nord – Băneasa, respectiv Băneasa (stația Tokyo) – Aeroport nu sunt semnate. Cele 300 de milioane de euro din creditul nipon vor asigura finanțarea pentru proiectarea și execuția secțiunii II Băneasa – Otopeni, primul tronson al M 6 având finanțare de la Comisia Europeană, peste 500 de milioane de euro.

Pentru primele șase stații, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură la stații și galerii ar urma să fie semnat cu turcii de la Alsim Alarko săptămâna viitoare, termenul programat este 15 februarie, în timp ce pentru secțiunea 2, Tokyo – Otopeni, la licitația pentru structuri au depus oferte trei firme, toate din Turcia.

Ultimele Articole