spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

Guvernul modifică achizițiile publice. Cauțiunile la CNSC se scumpesc de peste două ori

Guvernul a votat în ultima sa ședință mai multe modificări la acte normative în domeniul achizițiilor publice. Aparent, intenția Executivului este de urgentare a procedurilor de achiziție. Efectele modificărilor vor fi însă dezastruoase, avertizează avocații specializați.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

În nota de fundamentare se arată că motivarea principală pentru modificări este legată de „perfecționarea și flexibilizarea sistemului achizițiilor publice”, în caz contrar existând riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv fondurile europene din Programul Național de Redresare și Reziliență, potrivit publicației europalibera.org.

O altă motivare este legată de existența litigiilor în materia achizițiilor publice, care reprezintă un factor constant de întârziere a graficului de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, existând deja modificări în privința termenelor până la care să fie soluționate anumite litigii.

Proiectul aduce modificări Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legii 99/2016 privind achizițiile sectoriale, Legii 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, și Legii 101/2016 și Legea 186/2018.

Două dintre cele mai importante modificări pe care OUG actual le aduce sunt modificarea art. 70, alin (2) și (3) din Legea 98/2016. Acestea prevăd că autoritatea contractată are dreptul de a NU publica un anunț de participare dacă invită la procedura de atribuire exclusiv acei ofertanți care au îndeplinit condițiile de participare și au depus oferte în conformitate (art. modificate, în fotografia din stânga).

Experții spun că procedura poate lăsa loc unor înțelegeri departe de transparența publică. O altă prevedere care ar lăsa loc de interpretări este cea prin care îi este permis autorității contractante să publice anunțul de participare, chiar dacă există abateri constatate de Agenția Națională de Achiziții Publice. Premierul Florin Cîțu a precizat, la finalul ședinței de Guvern, că proiectul privind modificarea legislației achizițiilor publice a fost adoptat. Potrivit surselor Europa Liberă, acesta a fost adoptat în forma inițială.

Cauțiunea la contestație se scumpește de peste două ori

Proiectul conține puncte slabe, spune un avocat specializat în achiziții publice consultat de Club Feroviar. „Va fi un dezastru reducerea timpului de evaluarea (a ofertelor – n.red.), eliminarea căii de atac a plângerii și creșterea semnificativă a forței CNSC”, explică el.

Cum contractul se poate semna după decizia CNSC și cum se limitează drastic posibilitățile de atacare a deciziei CNSC la Curtea de Apel, va apărea „un dezechilibru de forțe”. „Câțiva oameni de la CNSC vor decide totul, ceea ce zic că e periculos”, explică avocatul.

Modificările cresc de la 880 mii lei la 2 milioane lei limita maximă a cauțiunii ce trebuie depuse pentru a contesta o decizie. ”La două milioane lei, doar cei care sunt mari din punct de vedere financiar vor mai putea contesta ceva”, spune avocatul. Nu în ultimul rând, actul nu este corelat cu restul prevederilor legale.

„Plângerea nu suspendă punerea în aplicare a deciziei CNSC. Dacă se încheie contractul după decizia CNSC, tu nu mai poți decât să ceri daune.  Tu în plângere ești obligat să menții capetele de cerere cu care ai investit CNSC  ori tu când te-ai dus acolo nu știai dacă vei câștiga sau vei pierde și nici ce daune ai. Tu nu puteai spune, dacă cumva pierd, dați-mi voie să mă duc mai departe cu daune”, explică avocatul.

Ultimele Articole