spot_img
sâmbătă, aprilie 1, 2023
spot_img

Guvernul discută reorganizarea Ministerului Transporturilor

Guvernul a luat marți în discuție un proiect de act normativ care prevede reorganizarea Ministerului Transporturilor.

Proiectul a fost prezentat în decembrie pe situl Ministerului Transporturilor. Acesta a fost dat „pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

Concret, se înființează Direcția Generală Juridică prin comasarea Direcției Reprezentare Instanță și a Direcției Avizare și se divizează Direcția Generală Programe Europene Transport în Direcția Generală Organism Intermediar Transport (DGOIT) și respectiv Direcția Generală Programe Europene Transport (DGPET).

Reorganizarea Ministerului Transporturilor

În cadrul celor două direcții generale, se vor înființa structuri cu competențe în gestionarea Planului Național de Redresare și Reziliență şi respectiv a fondurilor structurale si de coeziune care vor desfășura activitățile prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 124/2021 și cele prevăzute de cadrul legal aferent perioadei 2014-2020, respectiv 2021-2027 specifice Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

De asemenea, este prevăzută modificarea articolului 12, alineatul (1) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin majorarea numărului maxim de posturi de la 587 la 605.

În structura actuală a ministerului există două direcții distincte cu atribuții juridice, respectiv Direcția Avizare și Direcția Reprezentare Instanță, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Pe cale de consecință, ele vor fi comasate. Direcția Generală Juridică va gestiona şi va asigura problematica legalității actelor emise/semnate de persoanele competente potrivit legii, legalității contractelor și actelor care angajează patrimoniul ministerului, reprezentării și apărării intereselor ministerului sau structurilor acestuia fără personalitate juridică, în fața instanțelor de judecată și a altor organe cu atribuții jurisdicționale.

Ultimele Articole