Două proiecte de acte normative prezentate joi de către Ministerul Transporturilor prevăd modernizarea a 40 de treceri la nivel din Regionalele Brașov și Cluj, acestea fiind o mică parte din cele aproximativ 1700 de treceri la nivel de pe raza regionalelor.
Vor fi modernizate câte 20 de treceri la nivel pe fiecare regională, arată proiectele disponibile aici și aici.
Lucrările de modernizare cuprinse în proiect sunt următoarele: amenajarea/refacerea trecerilor la nivel cu calea ferată cu dale elastice din cauciuc noi; lucrări de linii și instalații (SCB și TTR); montare instalații de supraveghere video; montare sistem de iluminat exterior; modernizare sistem de electroalimentare și instalare sistem de alimentare cu energie electrică cu panouri fotovoltaice.
Treceri la nivel modernizate cu 250 de milioane de lei
Valoarea estimativă a lucrărilor este de 137,36 milioane lei la Brașov și de 111,95 milioane lei la Cluj.
Proiectul menționează că finanțarea obiectivului de investiții, prevăzut la art. 1, se realizează din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operațional Transport 2021-2027, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj sunt 1.073 treceri la nivel, echipate în cele patru configuraţii, respectiv cu bariere automate (BAT), cu sisteme de semnalizare a apropierii trenului (SAT), cu bariere mecanice (BM) sau cu indicatoare rutiere (IR), care sunt parte integrantă a infrastructurii feroviare.
Pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Brașov sunt 694 treceri la nivel, echipate în cele patru configuraţii, respectiv cu bariere automate (BAT), cu sisteme de semnalizare a apropierii trenului (SAT), cu bariere mecanice (BM) sau cu indicatoare rutiere (IR), care sunt parte integrantă a infrastructurii feroviare.
Termenul de execuție a lucrărilor este de șase luni.
România situație aparte pe harta accidentelor feroviare
România are o situație aparte pe harta accidentelor feroviare. Vitezele mici de circulație ale trenurilor combinate cu absența automatizărilor la trecerile la nivel fac ca cea mai mare parte a incidentelor feroviare să fie reprezentate de accidente la trecerile la nivel, mașini și persoane lovite de materialul rulant.
De asemenea, cu aproape patru decese anual la un milion de locuitori, România are a patra rată a deceselor în UE, în condițiile în care media europeană e 1,5 decese la un milion de locuitori.
Mai multe date statistice pot fi consultate aici.